Nema papira

Revizija u nikšićkom Centru za kulturu: Ugovor i spisak još nijesu pronađeni

Na “Montexovom” spisku se nalazi 55 slika i četiri skulpture, dok spisak od 68 slika i dvije skulpture nije pronađen
108 pregleda 0 komentar(a)
Peko Nikčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Peko Nikčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.12.2013. 18:58h

Nedavno završena revizija u nikšićkom Centru za kulturu, pokazala je da se u toj ustanovi, sa sigurnošću nalazi, 55 slika (uključujući i skulpture) koje je poklonila firma “Montex“ na čijem čelu se nalazio jedan od najvećih filantropa novijeg doba u Crnoj Gori, Stanislav Ćano Koprivica.

Prema riječima direktora Centra za kulturu Peka Nikčevića, tu je i 12 slika za koje se pretpostavlja da su iz “Montexove” donacije, međutim na njima ne postoji nikakvo obilježje (pločica sa natpisom) da bi to sa sigurnošću i tvrdili.

“Problem je što ne postoji nikakav ulazni dokument ili zavedeni ugovor o broju slika i koje su to slike. Primjera radi na spisku koji je sačinio ‘Montex’ stoji da su poklonjene dvije skulpture a mi ih imamo četiri”, kazao je Nikčević “Vijestima”.

I potpredsjednik Opštine zadužen za kulturu Milorad-Guto Jovanović kazao je da je najveći problem nepostojanje ovjerenog ugovora.

“Mi imamo nacrt ugovora ali ne i ugovor koji je potpisan i zaveden. Takođe imamo spisak poklonjenih slika koji je ‘Montex’, na osnovu svoje evidencije, sačinio, ali ne i spisak koji je neko potpisao i na kome stoji koliko je slika poklonjeno, koje su to slike, ko je preuzeo tu donaciju”, kazao je Jovanović.

Na “Montexovom” spisku se nalazi 55 slika i četiri skulpture, dok spisak od 68 slika i dvije skulpture nije pronađen.

U sklopu Međunarodne slavističke manifestacije “Njegoševi dani” otvorena je izložba slika iz “Montexove” donacije Nikšiću, zamišljena kao omaž Ćanu Koprivici. Izložbu je trebalo da otvori Ćanov sin Nikola Koprivica ali je odbio kada je, kako je tada kazao, shvatio da nedostaju pojedina umjetnička djela koje je “Montex” 1995. godine poklonio Nikšiću. “Montex” je tada Nikšiću poklonio, kako stoji u nacrtu ugovora, 68 slika i dvije skulpture. Na svakoj poklonjenoj slici trebalo je da stoji tekst “Monteksova donacija Nikšiću“, što je i bila obaveza poklonoprimaoca, tj. Opštine, kako stoji u nacrtu ugovora iz 1995. godine, ali to nije urađeno.

U nacrtu ugovora iz 1995. godine, do koga su “Vijesti“ došle i koji Opština ima, a koji nije potpisan i bez pečata je, stoji da je uz ugovor dostavljen i popis umjetničkih djela koja ne mogu biti prodata nita data na razmjenu, ali da u izuzetnim slučajevima mogu biti poklonjena medicinskim, prosvjetnim, naučnim ili kulturnim ustanovama, kao i izuzetno afirmisanim stvaraocima iz ove oblasti.

U pomenutom nacrtu ugovora stoji i da će umjetnička slika Petra Lubarde, koju je “Montex” poklonio Ćanu Koprivici 19. decembra 2005. godine biti predata njegovom sinu Nikoli, što se još uvijek nije dogodilo a pitanje je i hoće li, zbog nepostojanja potpisanog i ovjerenog ugovora.

U centru 745 umjetnina

Prema Nikčevićevim riječima 2005. godine, kada je došao u Centar za kulturu, urađen je kompletan popis i sve ono što je zatekao. Sada je broj umjetničkih djela uvećan.

Prema urađenoj reviziji u nikšićkom Centru za kulturu nalazi se 745 umjetničkih djela, od čega je 475 radova Šobajića. Što se tiče Šobajićevih radova - 28 predstavljaju stalnu postavku, 24 su njegovi crteži, a 423 čine skice i crteži koji se ne izlažu. Od 270 slika, 41 je poklonila Željezara, 28 Opština, 55 Montex, 11 se nalazi u Depou, pet su poklonili autori, grad Koprivnica je poklonio 49, razni darodavci 59, Centar je otkupio 21, a uradio jedno umjetničko djelo.