Vještak o Mersudinu Kaliću: Nijesu za njega poslovi koji traže intelekt i logiku

Doktor je rekao da, na osnovu dva pregleda, utvrdio da Mersudin nije manifestovao opasnost za druge osobe u njegovoj blizini
63 pregleda 24 komentar(a)
mersudin Kalić, Foto: Savo Prelević
mersudin Kalić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2013. 18:45h

Neuropsihijatar dr Mirsad Ljuhar, kazao je juče da je Rožajac Mersudin Kalić, optužen za pranje novca stečenog od šverca droge, u vrijeme izvršenja radnji koje mu se stavljaju na teret, bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti.

Osim Mersudina, za isto krivično djelo optuženi su njegov brat Safet i Amina Kalić.

Ljuhar je potvrdio ranije stavove odbrane - da se Mersudin od rane mladosti liječi od teških oboljenja, koja pod određenim šiframa postoje u medicinskoj dokumentaciji.

“Od 1975. godine, od kada postoji medicinska dokumentacija, nesporno je utvrđeno da je terapija koju je optuženi mnogo puta dobijao, isključivo vezana za ljekove koji se daju pacijentima sa teškim psihijatrijskim oboljenjima šizofrenije koja je dijagnostikovana kod Kalića”, kazao je neuropsihijatar, dodajući da se kod Mersudina radi o trajnom i uglavnom hroničnom duševnom oboljenju.

"Mersudin nije manifestovao opasnost za druge osobe u njegovoj blizini, izuzev što je u jednom bio autodestruktivan i pokušao samoubistvo"

“Ukoliko krivično djelo takvog bolesnika proističe iz psihotičnog stanja ili psihopatološkog doživljavanja, kao što su paranoidne ideje ili slično, onda je takva osoba u izvršenju krivičnog djela neuračunljiva, ali ukoliko shizofreni bolesnik krivično djelo počini u stanju remisije, odnosno u stanju tzv. shizofrenog defekta, onda je bitno smanjenih sposobnosti shvatanja značaja djela i mogućnosti upravljanja svojim postupcima”, kazao je dr Ljuhar.

Ljuhar je pojasnio da ne postoji medicinska evidencija, niti pouzdani parametri da je optuženi u momentu činjenja djela bio u fazi akutacije ili pogoršanja njegovog osnovnog duševnog oboljenja i da se zato njegova uračunljivost i shvatanje djela i postupaka, ne može da se kvalifikuje kao neuračunljivost, već je najvjerovatnije bio u stepenu bitno smanjene uračunljivosti.

“Optuženi manifestuje i simptome tzv. organskog poremećaja ličnosti, a isti su posljedica organskih faktora, u konkretnoj situaciji zbog dugogodišnje zloupotrebe alkoholnih pića. Abuzus – zloupotreba alkoholnih pića ili sindrom alkoholne zavisnosti, prouzrokuje afektivnu nestabilnost, sumnjičavost i paranoidne ideje, značajnu apatiju, sa poremećajima pamćenja, orijentacije i oštećenje socijalnog funkcionisanja. Dijagnostika i stanje koje manifestuje organski psihosindrom zbog eventualnih morfoloških promjena na mozgu, mogu da se evidentiraju sa dijagnostičkim procedurama i nalazom skenera i magnetne rezonance mozga, koje u slučaju optuženog Mersudina Kalića nijesu procesuirane, što smatram neophodnim”, objasnio je.

Doktor je rekao da, na osnovu dokumentacije i dva pregleda, utvrdio da Mersudin nije manifestovao opasnost za druge osobe u njegovoj blizini, izuzev što je u jednom bio autodestruktivan i pokušao samoubistvo.

Na pitanje suda da li je optuženi mogao da se bavi poslovima koji zahtijevaju veći stepen intelekualnog napora, Ljuhar je kazao da on boluje od moždanog organskog psihosindroma, koji razara ćelije u kori mozga i značajno utiče na pad kognitivnih sposobnosti - intelektualnih i misaonih funkcija.

On je zaključio da optuženi ni ranije, ni sada nije mogao da se bavi većinom poslova koji zahtijevaju intelektualni napor i logiku.

Optužnica zamjenika specijalnog tužioca Hasana Lukača, tereti Kaliće da su se od 2005. do juna prošle godine, udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način na koji su dolazili do novca, za koji su znali da je zarađen prodajom droge, preko kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi, čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici. Na taj način prikrili su porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.

Bez terapije se ne pita sa sobom

Dr Ljuhar je kazao da nema podataka o tome da li je Mersudin Kalić u vrijeme radnji iz optužnice, koristio terapiju i pojasnio da u takvim situacijama - kada ne koristi terapiju, reakcije mogu biti nepredvidive, uz istupe sa pogoršanjem i da apsolutno ne bude sposoban za bilo koju vrstu rasuđivanja, niti upravljanja postupcima.

“U takvim stanjima, pacijent je potpuno neuračunljiv”, kazao je Ljuhar. Zbog takvog nalaza i mišljenja vještaka, odbrana je tražila od suda da se Kaliću ukine pritvor, ali je vijeće odbacilo taj zahtjev.

Bonus video: