Interpol: FIND sistem otkrio bjegunca na podgoričkom aerodromu

V.S. će biti predat istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici, radi određivanja ekstradicionog pritvora
2 komentar(a)
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2013. 16:39h

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije, Odjeljenja granične bezbjednosti Podgorica su, postupajući po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Moskva, na Graničnom prelazu Aerodrom Podgorica, primjenom novog FIND sistema, identifikovali i uhapsili V.S. (45) iz Vladivostoka, državljanina Ruske Federacije.

NCB Interpol Mosva potražuje V.S. radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Okružnom sudu u Vladivostoku, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pronevjera većeg obima izvršena zloupotrebom službenog položaja iz KZ Ruske Federacije.

V.S. će biti predat istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici, radi određivanja ekstradicionog pritvora, nakon čega slijedi komunikacija nadležnih organa dvije države u vezi sa postupkom ekstradicije.

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je na graničnim prelazima pustilo u rad FIND sistem (Fixed Interpol Network Database). FIND je sistem direktnog automatskog pristupa INTERPOL-ovim bazama podataka traženih lica, vozila i dokumenata.

Prilikom unosa podataka od strane službenika policije na graničnom prelazu, automatski se vrše provjere nacionalnih i INTERPOL-ovih baza podataka u odnosu na lice, dokument kojim se legitimisao, kao i u odnosu na vozilo koje koristi za prelazak državne granice.

"Ukoliko dođe do pogotka, NCB Interpol i službenik policije na graničnom prelazu automatski dobijaju informaciju o vrsti potrage koja se nalazi u Interpol-ovoj bazi podataka, a NCB Interpol mu dostavlja dovoljan set informacija koje mu omogućavaju dalje postupanje prema licu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: