Advokatska komora: Napad na Mićovića morao biti teže kvalifikovan

"Bez sumnje je ovim napadom advokatu Danilu Mićoviću bio ugrožen život"
655 pregleda 11 komentar(a)
Danilo Mićović, Foto: Luka Zeković
Danilo Mićović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.12.2013. 15:09h

Advokatska komora Crne Gore reagovala je povodom pravne kvalifikacije kojom se incident čiji je izvršilac Vujica Gojačanina tretira kao ugrožavanje sigurnosti. Gojačanin je, naime, prije nekoliko dana pokušao da automobilom udari advokata Danila Mitrovića.

"Povodom nemilog događaja koji se dogodio 30.11.2013.godine, kada je Podgoričanin Vujica Gojačanin ispred zgrade Višeg suda u Podgorici pokušao putničkim vozilom džip „BMW x-5“ da udari advokata Danila Mićovića, koji je u tom trenutku prelazio ulicu i koji je samo zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji, izbjegao kontakt s vozilom, ovim putem Advokatska komora oštro protestuje i izražava nezadovoljstvo zbog postavljene pravne kvalifikacije, jer smatra da se u konkretnom slučaju nikako nije moglo raditi o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti, kako je to kvalifikovano od strane osnovnog tužioca u Podgorici.

Bez sumnje je ovim napadom advokatu Danilu Mićoviću bio ugrožen život te iz tih razloga smatramo da se moralo raditi o krivčnom djelu iz grupe krivičnih djela protiv života i tijela, što bi kod takve kvalifikacije, nesumnjivo i dovelo do određivanja pritvora osumnjičenom od strane nadležnog sudije za istragu.

Datom kvalifikacijom krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, po mišljenju Advokatske komore, osumnjičeni je privilegovan, usljed čega je zbog takvog odnosa prema advokatskoj profesiji lična bezbjednost svakog advokata koji postupa pred sudovima u velikoj mjeri ugrožena.

Nemoguće je ovom prilikom ne podsjetiti se na tragičan događaj, kada je prije godinu dana na brutalan način i bez povoda lišen života ugledni crnogorski advokat Vlado Bjeković, a što je još jedna potvrda da su advokati izloženi svakodnevnim pritiscima i fizičkim napadima od strane nasilnih pojedinaca.

Zato podsjećamo i ovim putem da advokati svoju profesiju obavljaju u skladu sa Kodeksom profesionalne etike te je njihova profesionalna obaveza da svoj posao obavljaju uvijek kvalitetno bez obzira o vrsti i težini krivičnih djela koja su stavljena na teret njihovim klijentima. Iz ovih razloga neminovno se nameće pitanje da li su advokati u većini slučajeva poistovjećeni sa svojim klijentima, te da li se zbog toga odmazda nezadovoljnih reflektuje napadom na advokate.

S druge strane istakli bi da su ovakvi ili slični napadi na sudije, od strane tužilaštva i suda, po našem mišljenju opravdano, tretirani na jedan vrlo ozbiljan način, pa je izvršiocima određivan i produžavan pritvor do pravnosnažnosti presude, što je još jedna potvrda opravdanosti našeg reagovanja.

Apsolutno smo ubijeđeni da je obaveza državnih organa da u okviru svoje nadležnosti preduzmu sve mjere kako bi advokati bez pritisaka i straha za život svojih porodica kao i za svoj život, mogli obavljati advokatsku djelatnost na najbolji mogući način", zaključuje se u saopštenju Advokatske komore Crne Gore.

Bonus video: