"Barske priče"

Knjiga Milana Vujovića promovisana u Baru: Priče koje slave umjetnost življenja

“Ovo je poklon prijateljima koji žive van Bara, a posebno rodbini u dijaspori...", kazao je Vladimir Lukšić
64 pregleda 0 komentar(a)
Milan Vujović, promocija, Foto: Radomir Petrić
Milan Vujović, promocija, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 02.12.2013. 15:18h

U prepunoj sali Dvorca kralja Nikole promovisana je nova knjiga blogera “Vijesti” Milana Vujovića, pod nazivom “Barske priče“, u kojoj je sabrano preko 140 priča o životu i ljudima u barskom kraju u posljednjih 150 godina. Publicista Vladimir Lukšić ocijenio je da je ovo knjiga bisernica koju bi trebalo da ima svaka barska porodica “i da je prenosi sa koljena na koljeno”.

“Ovo je poklon prijateljima koji žive van Bara, a posebno rodbini u dijaspori. Mogli bi nizati barske prirodne ljepote od jutra do sjutra, ali, toga bogatstva nema bez čovjeka, a Barani su sačuvali suživot, šale i pošalice, smijeh koji nije grijeh i svoj humor koji slavi specifičnu umjetnost življenja. Barski humor je jedinstven po svom osjećaju za mjeru, da se čovjek ne osjeti uvrijeđenim, a barsko usmeno pripovijedanje, ovjekovječeno u ovoj knjizi, u rangu je cetinjskog i staropodgoričkog”, kazao je Lukšić.

Najavljen kao jedan od najdugovječnijih barskih političara, Jusuf Kalamperović rekao je da je Vujović među koricama knjige oslikao duh i mentalitet ljudi koji žive od Kufina do Kameničkog mosta i od Čanja do Virpazara.

“Sjajno je sakupio, obradio i objavio te priče. U ovoj knjizi je puno čojstva i duhovnog junaštva, bez odsijecanja glava i velikih zločina, jer ih u ovom kraju nikada nije ni bilo. Milan Vujović je tako uzidao još jedan kamen u temelje multetničkog Bara”, kazao je Kalamperović.

Moderator je bila Vesna Šoškić, koja je sa autorom pročitala nekoliko priča iz knjige, a veče su muzikom obogatili Zoran Vojvodić, Omer Hodžić i Džaja Beharović.

Novinar, književnik i publicista, Vujović je autor romana “Agnostik ili kako je Jagoš završio pravo“ i “Ništa se nije promijenilo“, knjige zapisa “Život i ostalo“, zbirke priča “Knjiga o Mikiju“, sa Lukšićem je napisao knjigu “Šah u Baru“, sa Maksimom Lutovcem “Turniri Sozina 2003-2005“, a sa Suljom Mustafićem i Antom Bakovićem “Tradicionalnu barsku kuhinju“. Član je UKCG, dobitnik nagrade Aktiva novinara Bara “Božidar Boško Milošević“ 1997. i druge godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore 2000.

Mudrost iznad hrabrosti

Bivši predsjednik opštine Čedomir Ratković, koji je pored Lukšića i Kalamperovića, te Mitra Pavlovića, autoru bio glavni izvor za djelo, istakao je da je objavljivanjem ove knjige sa njegovih ramena “pao veliki teret pamćenja i prenošenja starih priča koje sam u djetinsjtvu slušao u kući”.

“Priče su životne, lako se čitaju i razumiju. Nema tu junačkih priča, barsko podneblje je uvijek podrazumijevalo više mudrosti, nego hrabrosti”, naveo je Ratković.

Iskazavši oduševljenje ovolikim brojem posjetilaca, predsjednica SO Bar Branka Nikezić, navela je da se ovom promocijom zvanično završava program Novembarskih svečanosti proslave Dana Opštine i izrazila nadu da će Vujović Barane ubrzo obradovati nastavkom ovog djela.