Berlinale: Zlatni medvjed Kenu Louču

Direktor Berlinala Diter Koslik izjavio je da je Louč jedan od najvećih evropskih reditelja
67 pregleda 1 komentar(a)
Ken Louč, Foto: Deccard
Ken Louč, Foto: Deccard
Ažurirano: 02.12.2013. 17:36h

Britanski reditelj Ken Louč dobiće Zlatnog medvjeda za životno djelo na 64. Berlinalu, kojim mu se odaje počast za “duboko interesovanje za ljude i njihove individualne sudbine” i “kritičku posvećenost društvu koju je izrazio kroz različite kinematografske forme”.

Direktor Berlinala Diter Koslik izjavio je da je Louč jedan od najvećih evropskih reditelja, koji je tokom gotovo pedesetogodišnje karijere pokazao izuzetan stepen kontinuiteta u svom radu, ostajući inovativan sve vrijeme.

“Berlinski filmski festival odaje počast Louču i za način na koji u svojim filmovima, uz dozu humora, reflektuje društvene nepravde”, izjavio je Koslik.

Louč je učestvovao više puta u takmičarskom programu Berlinala, kao i u specijalnim programima. Početkom ove godine, na 63. Berlinalu, učestvovao je filmom “Duh 45-te”. Uz dodjelu Zlatnog medvjeda, Berlinale će mu odati počast omaž programom koji se sastoji od deset njegovih filmova, uključujući “Keš” (1969), “Za zemlju i slobodu” (1995), “Moje ime je Džo” (1998), “Slatke šesnaeste” (2002) i “Tražeći Erika” (2009).

Rođen 1936. godine, poslije studija prava i kratkog vremena provedenog u pozorištu, postao je 1963. reditelj na BBC televiziji, nakon čega je ostvario impresivnu filmsku karijeru tokom koje je dobio niz nagrada. Među njima je i Zlatna palma u Kanu za “Vjetar konji njiše ječam” 2006. Dobitnik je i nagrade “Aleksandar Lifka” na XV Festivalu evropskog filma Palić 2008. godine, koji je i otvorio porukom političarima u Evropi da bi trebalo da zaštite evropski film od dominacije američkog. Ocijenio je tada i da ujedinjena Evropa može doprinijeti da evropski film ne postoji samo na festivalima, već i u bioskopima.

Berlinski filmski festival biće održan od šestog do 16. februara 2014. godine, a kako je ranije već najavljeno, otvoriće ga britansko-njemački film američkog scenariste i reditelja Vesa Andersona “The Grand Budapest Hotel”, čija se radnja događa u čuvenom evropskom hotelu između dva svjetska rata. Berlinale već decenijama priređuje omaž odabranim rediteljima glumcima i drugim profesionalcima iz svijeta filma. Dodjela Zlatnog medvjeda za životno djelo jedna je od gala svečanosti Berlinala, koju taj festival organizuje sa Njemačkom kinotekom.

Bonus video: