Limun, grejp, pomorandža u službi ljepote

Osim što pozitivno utieču na zdravlje, citrusi se mogu se koristiti i u njezi kože i kose
518 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2013. 09:45h

Dolaskom hladnoća započela je sezona agruma. Narandže, mandarine, limun i grejp nisu dobri samo za vaše zdravlje, oni mogu biti i u službi vaše ljepote.

Njihova se najveća vrijednost sastoji u tome što sprječavaju prodiranje virusa u organizam, štite od prehlada, povećavaju vitalnost organizma te pomažu da ne padnete u depresiju - oni su prirodni antidepresivi. Tokom hladnih dana poželjno ih je uključiti u svakodnevnu prehranu. Da biste ojačali imunitet i cijeli dan bili puni energije, preporučuje se ispiti naiskap jednu čašu prokuvane vode s dodatkom 2 kašike soka od limuna i jednom kašikom meda.

Osim što pozitivno utiču na zdravlje, citrusi se mogu se koristiti i u njezi kože i kose. Donosimo vam recepte za maske i losione od agruma:

Maske za lice

Hidratantna maska

Odstranite koštice iz jedne mandarine i sameljite je. Dodajte jednu kašiku pavlake, pomiješajte, nanesite masku na lice i ostavite je 15 minuta. Isperite mlakom vodom i umijte se hladnom.

Maska za osvježavanje

Ova maska će osvježiti sumoran izgled lica ali i ukloniti pretjeran sjaj kože:

2 kašike narandže dobro pomiješajte s jednom čajnom kašičicom skroba. Dobivenu smjesu držite na licu 20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Maska za pomlađivanje

Sameljite jednu kašikcu zobenih pahuljica.

Prelijte ih vrućom vodom tek toliko da ih voda pokrije i ostavite da nabubre. Dodajte jednu kašiku soka od grejpfruta i jednu čajnu kašiku meda. Dobro pomiješajte, nanesite na lice i ostavite oko 25 minuta. Isperite toplom vodom i umijte se prohladnom.

Maska za uvelu kožu

Odstranite koru s dijela grejpa i sameljite ga. Dodajte jednu čajnu kašiku maslinovog ulja i jednu čajnu kašiku limunovog soka. Dobro promiješajte, nanesite na kožu lica, vrata, dekoltea te pokrijte gazom. Isperite nakon 15 minuta mlakom vodom.

Maska za suvu kožu

Sameljite pola narandže (srednje veličine), dodajte joj žumance i sve dobro promješajte. Nanesite na lice i ostavite između 15 i 20 minuta. Isperite masku toplom vodom i umijte se hladnom.

Losioni

Losion od limete

2 kašike soka limete razrijedite s jednom nepunom čašom prokuvane vode sobne temperature. Dodajte kap eteričnog ulja ruže i jednu kašiku meda te dobro promiješajte. Čuvajte losion u frižideru, a nanosite na lice naveče. Za masnu kožu u losion dodajte jednu kašiku votke.

Losion od limuna

Limun dobro operite, malo ostružite koru te ga narendajte. Dodajte jednu čašu ružine vodice, dobro promiješajte te procijedite. Čuvajte losion u friideru, a lice njime obrišite naveče.

Dodatni savjeti

Sok limuna korisno je utrljati u korijen kose pola sata prije pranja. Ako to radite redovno, kosa će početi brže i gušće rasti. A ako ćete nakon pranja ispirati kosu mlakom vodom u koju ste dodali limunov sok (jedna kašika soka na litar vode), kosa će vam biti blistava i poslušna.

Galerija

Bonus video: