Najstariji lijek za sve boljke: Propolis

Propolis ima jak analgetičko i antiupalno djelovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove
1695 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2013. 08:10h

Propolis je sa pravom nazvan „prirodni antibiotik”. On ima, kako jako antibiotičko i dezinfekciono dejstvo, tako i analgetičko i imunostimulaciono djelovanje. Prirodna ljekovita svojstva se duguju vitaminima, mineralnim solima, mikro elementima i eteričnim uljima, koje sadrži. Međutim, flavonoidi imaju najjača ljekovita svojstva.

Propolis se od davnina koristi za liječenje i prevenciju mnogih bolesti:

Stomačni problemi

Propolis ima olakšavajuće dejstvo kod problema sa gastrointestinalnim traktom. Sprječava infekcijska oboljenja i poboljšava varenje. Pokazuje svoje analgetičko delovanje kod čireva, gastritisa i kolitisa.

Upale

Propolis ima jak analgetičko i antiupalno djelovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove. Poboljšava rad respiratornog sistema. Olakšava teškoće prilikom upale grla, a pomaže i kod bolova u zubima, upale desni i usne duplje. Ima informacija o tome, da propolis ispoljavanjem svojih antimikrobskih svojstava sprječava pojavu karijesa.

Zračna i rentgenska oštećenja

Propolis je poznat i kao jako antiradijaciono sredstvo. Pomaže kod oporavka osaoba koje su izložene zračnim i rentgenskim uticajuma. Koristi se i kao preventivna mjera protiv pojave nekih vrsta tumora (rak dojke, i dr). Dokazano je da ublažava bolove prilikom izgaranja i štiti kožu od upala.

Kožna oboljenja

Propolis ima dokazano djelovanje na niz kožnih oboljenja. Pomaže osobama koje pate od dermatitisa, žuljeva i ekcema. Istovremeno ublažava bolove prilikom različitih povreda kože, i pomaže bržem zarastanju rana. Smatra se da propolis liječi stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja (noktiju).

Slab imunitet

Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim periodima.

Smatra se da propolis liječi stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja (noktiju)

Kako se uzima propolis?

Kapi propolisa 10% rastvor, se obično koriste na sljedeći način: oko 20 kapi se nakapa u vodu, na kašičicu meda ili kocku šećera i uzima 2-3 puta dnevno. Ako se koriste kapi (tinkture) veće koncentracije propolisa, doze su manje (npr. 30% rastvor maksimalno 2 puta po 8 kapi). Kod primjene spreja za usta, potrebno je propolis naprskati direktno na bolno mesto ili na ranice, u slučaju afti.

Od propolisa se može napraviti i rastvor za ispiranje usta kod infekcija. Sprej za nos na bazi propolisa, koristi se nekoliko puta dnevno po potrebi, a za razliku od ljekova ne dovodi do stvaranja navike poslije duže upotrebe.

Gel propolisa se koristi kod površinskih rana, posekotina, ekcema, herpes virusa, a maže se 2-3 puta u toku dana. Masti na bazi propolisa i ljekovitog bilja se koriste kod suve kože, za regeneraciju kože, kod hemoroida. Vaginalete propolisa se primenjuju kod pojačanog vaginalnog sekreta i kao vaginalni antiseptik.

Galerija

Bonus video: