Isidora Bjelica: Crna Gora je moja jedina metafizička i ontološka ljubav

"Emocije su jače od mene, one se tiču moje instiktivne reakcije da sam dio najljepšeg komada zemlje..."
835 pregleda 9 komentar(a)
Isidora Bjelica, Foto: Privatna arhiva
Isidora Bjelica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.11.2013. 23:29h

„Spas“, nova knjiga Isidore Bjelice je brutalno iskren zapis njenih osjećanja i misli od onog trenutka kada je saznala da boluje od neizlječive bolesti.

To je i literarni hologram njene duše i lutanja tijela sa najtežom dijagnozom koje potraga za spasom vodi preko Pariza, Floride, Indije, Šri Lanke do čudesnog ostrva Egina, doma Svetog Nektarija, pravoslavnog sveca, iscjelitelja neizlječivih bolesti. Prvi dio knjige čine zapisi o bolesti sa iskrenošću koja ostavlja bez daha.

U drugom dijelu knjige nalaze se savjeti o ishrani i alternativnim metodama liječenja do kojih je Isidora Bjelica došla tragajući za lijekom – lijekom koji nije namijenjen samo bolesnima već i onima koji ne žele da se razbole. Knjiga “Spas” (izdavač Laguna), za manje od mjesec dana štampana je u tri izdanja i već je u vrhu bestseler lista. U knjizi “Spas” pominjete prababu Dadu i ljeta koje ste provodili u blizini Danilovgrada? Koliko vas te uspomene iz djetinjstva danas vežu za Crnu Goru?

- Jako mnogo, Crna Gora je moja očevina, djedovina i moja jedina metafizička i ontološka ljubav. Tu su svi moji preci i tu su sve moje emocije. Po obje linije i majčinoj i očevoj potičem iz Crne Gore tako da je moj djed naročito radio na tome da zavolim njen svaki kamen, boju, miris. Obišla sam cio svijet tri puta, ali Crna Gora je najljepša zemlja na svijetu. Te emocije su jače od mene, one se tiču moje instiktivne reakcije da sam dio najljepšeg komada zemlje i mora na svijetu i naroda koji ima najplemenitiju dušu i čvrstu moralnu strukturu....

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vijesti" za 30. novembar

Bonus video: