Objavljen uži izbor za knjženu nagradu "Kosta": Dominacija spisateljica

Književna nagrada Kosta jedna je od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada
0 komentar(a)
Knjige, Foto: Arhiva Vijesti
Knjige, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.11.2013. 16:21h

U užem izboru za nagradu “Costa Book Award”, jednu od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada, ove su godine u kategoriji najboljeg romana samo književnice, a popis uključuje i posthumnu nominaciju za nedavno preminulu britansku spisateljicu Bernardinu Bišop.

Ona je posthumno nominovana za roman “Unexpected Lessons in Love” (Neočekivane lekcije iz ljubavi) o dvjema prijateljicama oboljelima od raka. Riječ je o jednom od tri romana koje je napisala u iznenadnom talasu energične inspiracije prije nego što je u julu ove godine i sama podlegla teškoj bolesti. Žiri u obrazloženju nominacije ističe kako je riječ o “odlučnoj, mračno-smiješnoj priči o ljubavi, opsesiji i bolesti koja je u svakom smislu neočekivana”. Njena preostala dva romana biće posthumno objavljena 2014. i 2015.

U kategoriji najboljeg romana nominovane su i Kejt Atkinskon, Megi O'Farel i Ivi Vajld. Roman Kejt Atkinson “Life After Life” žiri opisuje kao “hrabar i inventivan čin mašte koji oduzima dah”. O'Farel je nominovana za “Instructions for a Heatwave”, “još jednu slasnu priču te spisateljice u čije se likove zaljubljujemo”, navodi se u obrazloženju žirija. Roman Ivi Vajld opisan je kao “žilava, iznenađujuća i prekrasno pisana knjiga”.

U trci za titulu najboljeg debitanskog romana takmiče se “izvanredno zabavna i zapanjujuće dobro napisana satira vodećeg mladog debitanta” - “Idiopathy” Sema Bajersa, roman “Meeting the English” Kejt Klensi koju žiri opisuje kao “slastan komad ljeta u 80-tim godinama prošlog vijeka, krcat nekonvencionalnim likovima koji vas ne napuštaju ni dugo nakon što ste pročitali knjigu”, roman “The Shock of the Fall” Nejtana Filera, “uzbudljivo putovanje u ljudski um koji vas ostavlja osvježenim i transformisanim” i roman “Marriage Material” Satnama Sangere, proglašen “svježom, duhovitom i podsticajnom epskom pričom o porodičnom životu slikovitih likova”.

U uži izbor u kategoriji biografije ušli su Gavin Fransis, Tomas Harding, Lusi Hjudžis-Halet i Olivija Lang. U kategoriji knjige pjesama takmiče se Kliv Džejms, Helen Mort, Majkl Sajmons Roberts i Robin Robertson, a za najbolju knjigu za djecu Ros Montgomeri, Sara Noton, Kris Ridel i Elizabet Vejn.

Književna nagrada Kosta jedna je od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada. Dodjeljuje se od 1971, a jedinstvena je po tome što u istoj mjeri uvažava ostvarenja u području dječije i literature za odrasle.

Književna nagrada Kosta dodjeljuje se od 1971, a jedinstvena je po tome što u istoj mjeri uvažava ostvarenja u području dječije i literature za odrasle

Rekordnih 617 prijava

Ovogodišnji popisi užih izbora za Kosta nagradu predstavljaju trijumf neočekivane intuicije nad konzervativizmom i prenose važnu lekciju iz čitalačkih navika, ocjenjuju britanski mediji. Ove godine je za nagradu koja se dodjeljuje najzanimljivijim knjigama godine pisaca koji žive i rade u Velikoj Britaniji i Irskoj, stiglo rekordnih 617 prijava, uključujući do sada najveći broj u kategoriji dječije knjige.

U ovogodišnjim su žirijima, među ostalima bili novinar i voditelj Pol Ros, voditelj i pisac Klemensi Burton-Hil, pjesnikinja i novinarka Olivija Kol, pisac i bivši urednik kulture na programu “Channel 4” Metju Kejn, spisateljica, kolumnistkinja i scenaristkinja Ema Kenedi i književnici Džon Bernsajd, Eni de Korsi i Fani Blejk. Pobjednici u svih pet kategorija biće proglašeni šestog januara 2014, a nagrađeni će dobiti novčanu nagradu u visini pet hiljada funti (šest hiljada eura).

Autor knjige godine i dobitnik nagrade “Costa Book of the Year 2013”, čije će ime biti objavljeno na posebnoj svečanosti u Londonu 28. januara sljedeće godine, dobiće još trideset hiljada funti. Tada će ujedno biti proglašen i dobitnik nagrade za kratku priču “Costa Short Story Award”, kojoj glasove daje publika.

Bonus video: