Izložba Slobodana Slovinića u Bečićima: Umjetnikov zlatni jubilej

Slovinić je priznao, da je sudbinski, duhovno i stvaralački, neraskidivo vezan za Mediteran
64 pregleda 1 komentar(a)
Slobodan Slovinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slobodan Slovinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.11.2013. 17:44h

Izložba Slobodana Boba Slovinića na kojoj se pred brojnom likovnom publikom predstavio sa petnaest radova iz ciklusa “Le Corps” i “Mare Montenegro”, otvorena je u organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u galeriji Hotela “Queen of Montenegro“ u Bečićima.

“Živimo zlatni jubilej Slovinićevog bogatog stvaralašta prikazanog javnosti u oko 50 samostalnih i oko 300 kolektivnih izložbi, desetak internacionalnih likovnih kolonija i oko 400 uspješnih enterijerskih rješenja”, kazao je otvarajući izložbu, prof. dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi.

“Kroz Bobove slike, možemo vjerno pratiti tok našeg vremena i njegove umjetničke doživljaje toga vremena, sve do onoga ciklusa u kome se vratio moru, Mediteranu i ostrvu Školj, odnosno prirodnom ambijentu iz koga je i ponikao”, kazao je prof. Ratković.

Obraćajući se brojnim ljubiteljima umjetnosti, slikar Slobodan Bobo Slovinić je priznao, da je sudbinski, duhovno i stvaralački, neraskidivo vezan za Mediteran.

“Onirično sam uronjen u nepregledno morsko prostranstvo, u tu čudesnu plavetnu masu koja permanentno pulsira. Naprosto sam srastao sa petrificiranom, izuvijanom i okomitom stjenovitom obalom. Duboko u mom srcu, zauvijek je pohranjeno, neodoljivo ostrvo Sveti Nikola, moj dražesni Školj. Oko Školja, 'portretisao' sam bezbroj puta taj ogroman i bajkovit morski greben, koji neodoljivo podsjeća na neku blagorodnu morsku neman koja je izronila iz pučine. Tako sam 1999. godine, napavio čitav ciklus njemu u čast, pod nazivom 'Omaž Školju'”, približio je umjetnik svoju umjetnost.

Samostalna izložba slika poznatog crnogorskog slikara Slobodana Boba Slovinića, biće otvorena u galeriji Hotela “Queen of Montenegro u Bečićima”, do 21. decembra 2013. Njegove radove iz ciklusa ”Le Corps” i “Mare Montenegro” u proteklom periodu bila je u prilici da pogleda likovna publika u Podgorici, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Tivtu.

Bonus video: