Kuljača: Gvozdenović je znao da se na Zavali divlje gradi

On je u nastavku suđenja kazao da je “sve više ubijeđen” da divljom gradnjom na tom poluostrvu nije trebalo da se bavi njegov tadašnji tim
118 pregleda 34 komentar(a)
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.11.2013. 08:37h

Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, kazao je juče u Višem sudu da je u više navrata obavještavao tadašnjeg ministra uređenja prostora Branimira Gvozdenovića da se na Zavali divlje gradi, ali da povratne informacije nije bilo.

On je u nastavku suđenja u predmetu Zavala, kazao da je “sve više ubijeđen” da divljom gradnjom na tom poluostrvu nije trebalo da se bavi njegov tadašnji tim, već republička građevinska inspekcija.

“Zašto se republički građevinski inspektor Borka Novković obraćala 'Zavali invest' - da ih pita šta oni tamo grade, a zatim i građevinskom inspektoru Drašku Šošu.

Ranijom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud, Kuljača je osuđen na pet godina zatvora za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja

Obraćao sam se usmeno i ministru (Branimiru) Gvozdenoviću i Nataši Gačević da pošalju građevinsku inspekciju, te policiji i mojoj inspekciji da se suzbije nelegalna gradnja”, objasnio je Kuljača.

Nakon što je sutkinja pročitala da je inspektor Šošo sačinio izvještaj početkom februara 2008. - u kojem je konstatovao da se na Zavali divlje gradi, Kuljača je dodao da je ponovo usmeno rekao Gvozdenoviću da nešto preduzme, “jer oni tamo i dalje divlje grade”.

“Zašto Novković nije naredila da se ruši turistički kompleks na Zavali, a ranije je tražila asistenciju policije u Budvi za rušenje nekih bespravno sagrađenih stepenica u Budvi. Svi objekti do hiljadu kvadrata su u nadležnosti opštine, a preko toga je republička nadležnost, a Novković je kontrolisala u Budvi objekte od 700 metara kvadratnih – Bokanu i Vukčeviću”, naveo je Kuljača.

Kuljača je juče kazao i da nije znao za zaključak Vlade iz 2007. posvećen sprečavanju divlje gradnje u primorskim opštinama, kojim je kao prioritet definisano pečaćenje bespravno sagrađenih objekata i vraćanje novca investitorima koji su platili komunalije.

“Nisam znao za ovaj zaključak, jer postoji opštinska odluka za naplatu komunalija od investitora koji su divlje sagradili, jer je takvih objekata bilo na stotine”, kazao je Kuljača u nastavku suđenja u predmetu Zavala.

Sutkinja Valentina Pavličić, potom je pročitala i zaključak Vlade iz aprila 2008. u kom se, između ostalog, navodi da treba utvrditi odgovornost opštinskih službenika zbog nepostupanja po ranijim zaključcima.

“Zašto Ministarstvo za uređenje prostora nije tražilo i pokrenulo postupak protiv mene ili da traže moju smjenu Ili da traže moju disciplinsku odgovornost i mojih saradnika”, dodao je Kuljača, a sutkinja ga podsjetila da mu se na teret stavlja da nije sprečavao divlju gradnju na poluostrvu Zavala.

Ranijom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud, Kuljača je osuđen na pet godina zatvora za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok je bivši potpredsjednik Dragan Marović osuđen na četiri godine zbog istog krivičnog djela. Marović i Kuljača terete se da su, kao rukovodioci Opštine, oštetili budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću "Zavala invest", koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode.

Pet miliona kod Prve banke bez obezbjeđenja

Kao dokaz, juče su pročitani ugovori o dugoročnom kreditu od pet miliona eura koji je Zavala invest uzela kod Prve banke. Optuženi Dragan Marović je kritikovao vještaka ekonomske struke Borke Boričić koja nije u svom nalazu prihvatila kamatu kao indirektni trošak.

“Nije prihvatila nijedan cent troškova na račun indirektnih troškova koji bi poticali od kamata, što je suprotno međunarodnom računovodstvenom standardu. U ugovoru o kreditu piše da se novac koristi za gradnju turističkog kompleksa, kao i za sve što se gradilo na Zavali.

Vještak je bila dužna da obračuna i ove troškove”, smatra on. Osim ovog, Zavala invest je uzela i 14,5 miliona eura kredita od Hipo-banke, koji je potpisan 04. marta 2008., odnosno tada je stupio na snagu kada je potpisan ugovor o hipoteci. Prvi kredit od pet miliona eura je uzela 28. 11. 2007., ali bez obezbjeđenja kredita, kazala je sudija.

Bonus video: