Suđenje Šukoviću: Sa Đukanovićima ni kafu nijesam popio

Počelo suđenje predsjedniku Skupštine opštine Kolašin zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Milene Perović-Korać, on sve demantuje
80 pregleda 0 komentar(a)
Mile Šuković, Nikola Mulević, Darko Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović
Mile Šuković, Nikola Mulević, Darko Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.11.2013. 07:59h

U kolašinskom Osnovnom sudu, pred sudijom Aresenom Popovićem, juče je održan pretres u okviru krivičnog postupka protiv predsjednika Skupštine opštine Kolašin Mila Šukovića zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke “Monitora” Mileni Perović-Korać.

Osnovni državni tužilac je podnio optužni akt, nakon što su Perović-Korać i njen kolega Miodrag Rašović prijavili policiji da je Šuković u telefonskom razgovoru 5. jula prijetio novinarki povodom teksta “Ide Mile DPS prugom” .

On je juče pred sudom kazao da se “niti osjeća krivim niti je kriv”. Prema njegovim riječima, tokom telefonskog razgovora sa “nepoznatom muškom osobom u redakciji 'Monitora' nije bilo ni prijetnji ni psovki ni ugrožavanja sigurnosti.

“Tražio sam da pričam sa novinarkom koja je napisala tekst ili nekim od odgovrnih. Pitao sam da li im je poznato da je minimum profesionalizma i ljudskog odnosa da me pozovu prije pisanja teksta i pitaju za moj komentar. Moj telefonski poziv je bio povod koji je iskorišćen da bi se potencirala nečija ugroženost. Ni na jedan način nijesam ugrozio sigurnost novinarke, ni na koji način nisam iskazao ili ispoljio prijetnju po njen život i tijelo, a do danas je nikad nijesam vidio, niti sam sa njom ikad razgovarao, pa ni telefonom”, rekao je Šuković.

Zvao podređene da svjedoče za njega

On smatra da je zbog funkcije koju obavlja “svakodnevno izložen zlonamjernim komentarima političkih neistomišljenika i medija, a sve u cilju svrgavanja lokalne vlasti u Kolašinu”. Prema njegovim riječima, tekst pod naslovom “Ide Mile DPS prugom” je optužnica koju je “novinarka završila i presudom sadržanoj u rečenici “Pravac Spuž”.

Šuković je tvrdio da je sve što je napisano laž i “puno mržnje prema njegovoj porodici i njemu”: “Naslov teksta vjerovatno je podrazumijevao i nastavak '… sa najboljim drugom Milom Đukanovićem'. To je laž, jer ja niti sam član DPS-a, niti sam ikad popio kafu ni s Milom ni s Acom Đukanovićem”.

Milena Perović–Korać je ostala pri svom iskazu, dodajući da je nedopustivo da se neko ko je na javnoj funkciji ponaša i komunicira kao Šuković. Rašović je ostao pri tvrdnji da je tokom telefonskog razgovora sa njim Šuković vrijeđao i prijetio autorki teksta. On je rekao da je u kancelariji, dok je trajao razgovor, bio i zamjenik glavnog urednika “Monitora” Veseljko Koprivica.

“On nije mogao da čuje Šukovića, jer je bio na metar od mene. Međutim, mogao je da čuje moje rekacije na ono što je okrivljeni govorio”, rekao je Rašović.

Sud je prihvatio predlog okrivljenog da za svjedoke na sljedećem ročištu pozove radnike Opštine Nikolu Mulevića i Darka Bulatovića, za koje tvrdi, da su bili pored njega dok je razgovarao sa Rašovićem. Tome se uzalud protivila tužiteljka Maja Šćepanović, koja je kazala da im je Šuković nadređeni, što je on negirao. Svjedok će biti i Veseljko Koprivica.

Nemoj slučajno da me slikaš, slomiću ti aparat

Pri izlasku iz kolašinskog suda Šuković, sa kojim su bili Mulević i Bulatović, pokušao je da spriječi novinarku „Vijesti“ da ga fotografiše. Povišenim tonom i sa podignutim kažiprstom on je zaprijetio: “Nemoj da me slučajno slikaš. Otkud ti pravo na to? Ne smiješ me slikati. Slomiću ti aparat. Nemoj slučajno da objaviš tu fotografiju. Ne smiješ to da uradiš“.

Potom je u pratnji radnika Opštine, koje je tokom pretresa predložio za svoje svjedoke, otišao, uz opaske na račun novinara.

“Novinarka me nije pitala da li može da me fotografiše, već me presrela na ulici. Ja imam pravo na privatnost, rekao sam joj da nema potrebe da me slika, da imate dovoljno mojih slika. Nikome nijesam pretio, jednostavno hoću svoje pravo na privatnost”, rekao je Šuković sinoć “Vijestima”.

Bonus video: