Lažnom uzbunom digli svu policiju na noge

Odlazeća direktorica NVO “Braća Gojačanin”posumnjala da neko želi da je likvidira
129 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2013. 08:47h

Odlazeća direktorica NVO “Braća Gojačanin” Jovana Stevanović i brat od tetke ubijenih Barana Nebojša Perazić, digli su juče na noge gotovo cjelokupan sastav podgoričke policije, kada su oko 17 sati dovezli džip ispred Centra bezbjednosti i inspektorima saopštili da vjeruju da je u automobilu postavljena bomba ili možda poturena droga.

Nakon sat i po ispostavilo se da je uzbuna bila lažna jer je tročlana ekipa Grupe za antiterorističke preglede tokom kontrole utvrdila da u džipu “BMWX-5” (BD-AS-443) nema nikakve eksplozivne naprave niti narkotika.

Svojevrstan spektakl ispred zgrade CB-a počeo je nakon što je Perazić, sa kojim je u automobilu bila Stevanovićeva i brat od strica ubijenih mladića Vujica Gojačanin, parkirao džip ispred ulaza broj 2 zgrade podgoričke policije.

Dok su njih troje inspektorima pojašnjavali zbog čega sumnjaju da im je u automobil možda postavljena bomba ili droga, policija je blokirala ulaz u CB, pozvala ekipe Hitne pomoći i vatrogasce, a potom pomjerila službene automobile sa parkinga u krugu njihove zgrade.

Specijalizovana ekipa za antidiverzione preglede, sa zaštitnim odijelima, stigla je oko 18,20 časova, a nakon polučasovnog pregleda oni su utvrdili da u džipu nema "minsko-eksplozivnih naprava" niti narkotika.

Stevanovićeva i Perazić ispričali su sinoć “Vijestima” da su juče tokom dana namjeravali da odu do manastira Ostrog, ali da su, kada su prišli džipu, primijetili da su otvorena suvozačka vrata.

“Džip je bio parkiran ispred zgrade u Ulici kralja Nikole u Podgorici, a kada smo došli, vrata su bila poluotvorena. Kada sam pogledao, vidio sam da mi je neko ukrao zdravstvenu knjižicu, vozačku i saobraćajnu dozvolu. Tada smo pozvali policiju, a oni su nam rekli da automobil dovezemo ispred CB-a”, ispričao je Perazić.

Jovana Stevanović, koja je nakon pogibije braće Dejana i Ljubomira Gojačanina, na Fejsbuku otvorila stranicu “Svi smo mi braća Gojačanin”, a kasnije i registrovala NVO sa njihovim imenom, naglasila je da mjesecima trpi pritiske i prijetnje smrću zbog toga što se javno bori protiv nasilja u Baru.

“Mjesecima mi ljudi prenose informacije da se organizuje moja likvidacija, jer ne želim da ćutim o ovoj tragediji. Juče u zoru, oko 5 časova, dobila sam anonimnu poruku gdje me taj neko upozorava da bi bilo najbolje da sa djetetom napustim zemlju. Taj neko mi je napisao da se ne igram sa životom”, navela je Stevanovićeva, naglasivši da je to bio i povod da posumnja da “neko nije slučajno odabrao njihov džip za obijanje”.

Prije dva dana ona je organizovala pres konferenciju na kojoj je, između ostalog, saopštila i da je obaviještena “da će neko metkom pokušati da je spriječi” i da je svjesna da “igra posljednju utakmicu svog života”.

“Tokom noći sam imala prijetnje da će me sačekati ispred zgrade i da će upasti na pres konferenciju za novinare da kažu da sam ja lažov, koji se promoviše na dječjim grobovima, koji ima patološku potrebu za promocijom”, kazala je ona na konferenciji.

Braća Ljubomir i Dejan Gojačanin ubijeni su 15. februara 2013. godine u Baru, u bilijar klubu “Mr. Oto” u centru grada.

Na njih je pucao Šćepan Bujić (22), kome se zbog toga sudi u podgoričkom Višem sudu.

Stevanović je udaljena sa suđenja, nakon što je počela, bez prava, da se obraća advokatu optuženog Zoranu Piperoviću.

Nakon suđenja, Stevanović je advokatu uputila uvredljive riječi, nazvavši ga ”ništa čovjekom”, “kriminalcem” i “fu..arom”.

Ujak se ograđuje od istupa NVO

Ujak, tetka i sestra od tetke tragično stradalih mladića, Željko Rolović, Željka i Nikoleta Nikčević, izjavili su da su se već nekoliko mjeseci distancirali od Jovane Stevanović, zbog dubokog neslaganja sa njenim istupima u javnosti, objavama na Fejsbuk stranici ali i zbog ponašanja u sudnici Višeg suda.

Rolović je negirao tvrdnje Stevanović da gradonačelnik Žarko Pavićević opstruira inicijativu da se ubijenoj braći postavi spomen ploča. On je hronološki predstavio aktivnosti lokalne samouprave – Pavićevića lično i predsjednice SO Bar Branke Nikezić u realizaciji te ideje.

On je pokazao dokument u kojem je Savjet za davanje predloga naziva naselja i trgova SO Bar konstatovao da davanje imena ulici ili trgu po braći Gojačanin ne može podvesti pod odredbe Zakona o spomen obilježjima, pa je savjet “jednoglasno predložio da se taj događaj obilježi postavljanjem spomen-ploče, skulpture ili sličnog obilježja na mjestu događaja”.

“Savjet je zatražio od Ministarstva kulture mišljenje da li se to može podvesti pod odredbe Zakona o spomen-obilježjima. Po dobijanju povratne infiormacije, savjet je na sjednici u oktobru donio zaključak kojim zadužuje Službu za skupštinske poslove da u izradi Programa rada SO za 2014. u prvi kvartal uvrsti donošenje Programa podizanja spomen-obilježja za braću Gojačanin”, piše u tom dopisu.

Majka: Da se ovo više nikome ne dogodi

Pisanom izjavom novinarima se sinoć obratila i majka ubijenih mladića, Snežana Gojačanin, navodeći da je njen bol nemjerljiv.

“Djelić tog bola osjetili ste svi vi - moji sugrađani i onih noći pokušali ste da ga dijelite sa mnom. Prepoznajem u vama želju, vas koje možda nikada nisam niti ću imati priliku da bliže upoznam, da podsjećajući se na moje Deja i Buca, pošaljete opomenu svima da se ovo više nikome i nikada ne smije da desi.

Zahvaljujem se i vama i gospođi Jovani Stevanović na svemu što ste učinili i činite da se ne osjetim samom. Imena mojih Deja i Buca sinonimi su za nevinu i ničim izazvanu žrtvu. U trenucima kada nas emocije ponesu pomislimo ili izgovorimo i nešto što prejako zvuči.

Vrijeme je najbolji sudija i ono će pokazati da li je trebalo da nas ubije prejaka riječ. Ovim putem izvinjavam se svima onima koji su se pronašli u ovom kontekstu”, piše u izjavi majke ubijenih Dejana i Ljubomira Gojačanina.

Galerija

Bonus video: