uživajte na treningu

11 fitnes savjeta za početnike

Pogledajte savjete i preporuke šta biste trebali da uradite prije treninga, kakvu opremu bi trebalo da nabavite...
6 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2013. 08:35h

Bez obzira na motiv zbog kog ste se odlučili da krenete da se bavite fitnesom ili bilo kojim vidom rekreacije, pogledajte savjete i preporuke šta biste trebali da uradite prije treninga, kakvu opremu bi trebalo da nabavite i kako biste trebali da sarađujete sa trenerom.

1. Odjeća

Kada birate u čemu ćete vježbati neka to bude komotna garderoba, ne smije vas stezati i mora biti pamučna da bi znoj mogao da isparava.

2. Brushalter

Uvek nosite „sportski“ model da bi čvrsto držao grudi tokom fizičkih aktivnosti.

3. Peškir i papuče

Nosite peškir i papuče da biste bili sigurni da ste se zaštitili od mogućih infekcija. Ne sjedite i ne hodajte bosi i goli po svlačionici.

4. Obuća

Zadnji deo patika koje nosite treba da bude pojačan u odnosu na prednji. Ako ste odlučili da se bavite tenisom, skvošom ili stonim tenisom trebalo bi da se opredelite za obuću ravnog đona. Na trening dolazite u jednoj obući, a vježbajte u drugoj.

5. Saradnja sa instruktorom

Prije vežbanja recite instruktoru koje su osnovne stvari o vašem načinu života i upoznajte ga sa svojim ciljevima. Obavezno kažite, ako imate, eventualne hronične bolesti i smetnje.

6. Disanje

Važno je dišete kroz nos i ne uzimate vazduh tokom vježbanja misleći da ćete tako duže izdržati napor. Na taj način se organizam ne dobija potreban kiseonik. Pravilno je da udahnete u trenutku najvećeg napora.

7. Pijte vodu

Znojenjem tokom fitnesa se gube minerali. Nadoknadićete ih vodom. Tokom vježbanja trebalo bi popiti barem litar prirodne vode. Ako pijete napitke odlučite se za one koji sadrže vitamin C pošto je antioksidans.

8. Zagrijavanje

Trening ne treba da započnete bez zagrijavanja. Pripremljen mišić je elastičan i lako će podnijeti napor, dok mišić koji nije pripremljen može da napukne.

9. Obroci i fitnes

Izbjegavajte vježbanje sa punim, ali i skroz praznim stomakom. Ako ste gladni nećete imati energije i osjećaćete slabost. Prije treninga je najbolje da pojedete bananu.

10. Vježbe i kilogrami

Ako je osnovna motivacija za vježbanje skidanje viška kilograma, ne opterećujte se rezultatima koje pokazuje vaga. Pravu sliku daju i ogledalo i garderoba. Mišićno tkivo teže je od masnog tkiva, pa može da se dobitak na mišićnoj masi uz dobitak masnih naslaga ne mora iskazati i na vagi kao manji broj kilograma.

11. Ne odbacujte masnoće

Važno je da uspostavite mjeru, a ne da izbacite masnoće u potpunosti. Masna masa je energetska zaliha koju organizam koristi kad za to ima potrebu. Uravnotežena ishrana sadrži ugljene hidrate, bjelančevine i masti u odnosu 40:30:30.

Galerija

Preporučujemo za Vas