Suđenje za smrt Šoškića: Povrede nastupile dok je bio živ

Dr Đorđe Alimpijević se izjasnio da je smrt pokojnog Šoškića neposredno nastupila utopljenjem, ali da su povrede na njegovom tijelu nastale za života
108 pregleda 0 komentar(a)
Željko Bojić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Željko Bojić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.11.2013. 16:52h

Sekretar sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, dr Đorđe Alimpijević, izjasnio se da je smrt pokojnog Beranca Miroslava Šoškića neposredno nastupila utopljenjem, ali da su povrede na njegovom tijelu nastale za života.

Za mladićevu smrt u Višem sudu odgovaraju dvojica policijskih službenika iz Berana Željko Bojić i Andan Kožar, koji su decembra 2008. godine jurili za Šoškićem nakon što je pobjegao iz stanice policije.

Alimpić je ostao pri ranijem nalazu, a u Višem sudu je svjedočio u ime sudskog odbora putem video-linka.

Istakao je da su povrede na Šoškiću mogle nastati jako zamahnutim mehaničkim oruđem - poput drške pištolja, štangle...

Nije mogao da se izjasni na pitanje odbrane optuženih - da li su povrede nanesene od jedne ili više osoba, niti kada je vremenski nastupila smrt.

U prvoj zvaničnoj verziji stradanja Šoškić se, navodno, udavio u Limu, a sve povrede po glavi i tijelu, kako je vještačila dr Dragana Čukić, posljedica su udaranja o stijene i kamenje u vodi

Ukazao je na propuste koji su napravljeni prilikom prve obdukcije i, pozivajući se na načela struke, istakao da je trebalo uzeti uzorke potkožnog tkiva, jer bi se tada analizom ćelija eventualno moglo ustanoviti vrijeme smrti.

Na osnovu prezentiranih činjenica od strane odbrane, kada je u pitanju korito rijeke i na osnovu mjesta gdje je mladić ušao u vodu do mjesta gdje je tijelo pronađeno, Alimpijević nije odgovorio na pitanje da li je tijelo moglo biti doneseno na mjesto gdje je pronađeno, odnosno 17 kilometara od mjesta gdje je mladić ušao u rijeku.

Advokat odbrane Velibor Marković, istakao je da jedina i isključiva razlika između nalaza i mišljenja sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Podgorici, u čijem sastavu je radio i dr Miodrag Šoć i to kao izvjestilac u predmetu i njegovog pojedinačnog nalaza i mišljenja nakon izvršene ekshumacije i reobdukcije, je u tome što je u prvom nalazu konstatovan prelom sa utisnućem, a u drugom prelom bez utisnuća.

“I ništa više. Kod ove jedine razlike između prvog i drugog nalaza (prelom sa i bez utisnuća) potpuno je nejasno i protivrječno na osnovu čega je to vještak Šoć bez i jednog drugog parametra zaključio da je pokojni Šoškić dobio najmanje dva udarca jako zamahnutim mehaničkim oruđem”, kazao je advokat Marković.

Miroslav Šoškić nestao je 17. decembra 2008. godine, bježeći pred policijom.

U prvoj zvaničnoj verziji stradanja on se, navodno, udavio u Limu, a sve povrede po glavi i tijelu, kako je vještačila dr Dragana Čukić, posljedica su udaranja o stijene i kamenje u vodi.

Optužnica je, međutim uslijedila nakon nalaza dr Šoća, čijim je vještačenjem utvrđeno da je smrt bila nasilne prirode.

On je poslije eshumacije utvrdio da su povrede nastale poslije nanošenja teških povreda i od udara u predjelu glave i tijela tupim predmetom, što je potvrđeno u nalazu komisije vještaka Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je rađen po nalogu višeg državnog tužioca Rifata Hadrovića.

U optužnici piše da su Bojić i Kožar, poslije nanošenja više teških povreda Šoškiću, natjerali mladića da skoči u Lim.

Bonus video: