Tuži državu zbog neosnovanog boravka u zatvoru: 5.000 eura za svaki mjesec robije

Nenad Kaluđerović je odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođen optužbe za ubistvo sugrađanina Željka Jovanovića 2006.
954 pregleda 0 komentar(a)
novac zatvor, Foto: Shutterstock
novac zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2013. 19:52h

Cetinjanin Nenad Kaluđerović tužio je državu Crnu Goru, zbog navodnog neosnovanog boravka u zatvoru, saznaju “Vijesti”.

Kaluđerović je početkom marta, odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođen optužbe za ubistvo sugrađanina Željka Jovanovića 2006. godine i tužbom traži nadoknadu štete u visini od 150.000 eura.

Punomoćnik Kaluđerovića, advokat Marko Dakić, kazao je da Cetinjanin traži nadoknadu od po 5.000 eura za svaki mjesec proveden u zatvoru.

"Moj klijent je neosnovano bio u zatvoru 30 mjeseci i sedam dana. Mislim da je to adekvatna nadoknada za neosnovan boravak u zatvoru", rekao je Dakić.

Dodao je da pravosuđe ne vodi dovoljno računa o dokazima prilikom određivanja pritvora.

"Ne vodi se dovoljno računa o tome ima li osnova za pritvor. Isto tako sudije prilikom presuđenja ne vode računa da li ima krivičnog djela, što sve ima za posljedicu da država mora da plaća enormne svote novca ljudima, koji su neosnovano boravili u pritvoru", zaključio je Dakić.

Ubistvo Jovanovića dogodilo se ispred kafe-bara “Ambasador” na Cetinju 13. avgusta 2006. godine.

Kaluđerović je 2010. osuđen na 10 godina, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Krivično vijeće sutkinje Vesne Moštrokol u oktobru 2012. godine, u nedostatku dokaza, oslobodilo je Kaluđerovića optužbe da je ubio Jovanovića.

"Niko od prisutnih gostiju lokala nije vidio pištolj kod optuženog Nenada Kaluđerovića. Te noći je padala jaka kiša, bio je mrak, uz slabu vidljivost. Niko nije vidio momenat kako je ubijen Željko Jovanović, iako je na platou ispred lokala bilo puno ljudi. Nijedna činjenica ne upućuje na zaključak da je Nenad Kaluđerović ubio Željka Jovanovića. Ni nakon rekonstrukcije, nije ukazano na lice koje je pucalo, niti da je te radnje preduzeo Klauđerović. U tuči ispred lokala 'Ambasador' učestvovalo je oko 15 ljudi. Sve i da se optuženi nalazio na platou, nije proveden nijedan dokaz da je Nenad Kaluđerović počinio ubistvo, niti je iko od svjedoka kod njega vidio pištolj", kazala je sudija Moštrokol u obrazloženju presude.

Takva odluka izazvala je negodovanje Vidosave Jovanović, majke pokojnog Željka, koja je odmah nakon izlaska iz sudnice plakala, klela i sud i optuženog.

Ona je 7. oktobra, dva dana nakon što je presuda objavljena, počinila samoubistvo. Njeno beživotno tijelo pronađeno je u rijeci Morači. Porodica stradale tada je pronašla njeno oproštajno pismo.

Bonus video: