„Život i smrt Marine Abramović” u Luvru

“Bob Vilson režira život i smrt Marine Abramović” oslikava Vilsonovu originalnost u radu, sa akterima iz različitih domena
147 pregleda 0 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Vimeo.com
Marina Abramović, Foto: Vimeo.com
Ažurirano: 27.11.2013. 09:41h

Ovogodišnji “Jesenji festival” u francuskoj prijestonici posvećen je Robertu Bobu Vilsonu i njegovom njujorškom “Votermil centru” u kojem umjetnik živi, stvara, čuva kolekciju i arhiv.

U Luvru je u petak premijerno u Francuskoj prikazan dokumentarni film “Bob Vilson režira život i smrt Marine Abramović”, djelo italijanske autorke Đade Kolagrande. Film u trajanju od 58 minuta nastao je 2012. godine, kada je i premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji. Posvećen je pozorišnom komadu u režiji Roberta Boba Vilsona, postavljenom 2011. u Mančesteru, po ideji Marine Abramović iz 2008. godine. Ovaj komad je zasnovan na biografiji slavne umjetnice i okarakterisan je kao jedno od najsnažnijih Vilsonovih djela posljednjih godina. Đada Kolagrande nastavlja saradnju sa Marinom Abramović, trenutno snimajući film “TheAbramovicMethod”.

“Bob Vilson režira život i smrt Marine Abramović” oslikava Vilsonovu originalnost u radu, sa akterima iz različitih domena: glume, performansa i muzike. Defo, slavni američki glumac, jedan je od aktera pozorišnog komada kao i filma, uz Marinu Abramović i Entonija Hegarta, pjevača. Brojna publika je u sali, ispunjenoj do posljednjeg mjesta, program pratila stojeći.

“Jesenji festival u Parizu” posvećen je savremenoj umjetnosti koja uključuje eksperimentalne pristupe, a obuhvata pozorište, muziku, ples, vizuelne umjetnosti i film. Osnovan je 1972. uz podršku Žorža Pompidua i neprofitna je organizacija koja se, između ostalog, realizuje i uz podršku francuskog Ministarstva kulture i komunikacija. Svake godine oko 40 događaja privlači više od 100.000 posjetilaca.

Ove godine festival je posvećen Robertu Vilsonu, reditelju, slikaru, vajaru, arhitekti, piscu, dizajneru i kolekcionaru. Programi se odvijaju u više prostora, a sadržaji u Luvru (11. novembar 2013 – 17. februar 2014) podrazumijevaju susrete, konferencije, izložbu, performanse i projekcije Vilsonovih arhiva.

Bonus video: