Crnogorski glumac Vuk Čelebić dobitnik prestižnog češkog priznanja

Vuk Čelebić igra trenutno u pet pozorišnih predstava aktuelnih na repertoaru u Pragu...
250 pregleda 0 komentar(a)
Vuk Čelebić, Foto: Facebook
Vuk Čelebić, Foto: Facebook
Ažurirano: 27.11.2013. 10:43h

Crnogorski glumac Vuk Čelebić, koji je diplomirao glumu u Pragu, gdje živi i radi, dobio je juče prestižnu češku nagradu “Valter Taub” za glumu za 2013. godinu.

Rektor tri praške Akademije (DAMU - pozorišna, FAMU - filmska, HAMU - muzička) Jan Hančil uručio mu je nagradu, dobijenu u konkurenciji od 50 kandidata, na prigodnoj svečanosti “za vrhunske glumačke rezultate“ od strane Akademije.

Vuk Čelebić igra trenutno u pet pozorišnih predstava aktuelnih na repertoaru u Pragu i to u komadu “Hašler“, češkog dramatičara iz disidentskog talasa Pavela Kohouta (generacija Josefa Škvoreckog, Vaclava Havela, Milana Kundere) u Vinohradskom pozorištu, u predstavi “To Tam“, njemačkog pisca Filipa Lehlea (pozorište Strašnice), u predstavi “Mačka na šinama“ (Josef Topol, moderni češki klasik), u predstavi “Let iznad kukavičjeg gnijezda“ u pozorištu Most: autori Dejl Vaserman i Ken Kizi - komad po kom je Miloš Forman režirao istoimeni film i u predstavi “Marketa Lazarova“ češkog moderniste Vladislava Vančure (Gradska pozorišta praška).

Nagrada “Valter Taub” dodjeljuje se na predlog akademije jednom godišnje.

Valter Taub (1907-1982), češki dramatičar i reditelj jevrejskog porijekla, osnivač Kluba čeških i njemačkih pozorišnih radnika, dugogodišnji saradnik Bertolda Brehta, poznat je po ostvarenjima u pozorištu, na radiju i na filmu.

Bonus video: