Perunović i Furtula atletičari godine

Svečanost proglašenja najboljih u ASCG biće održana 21. decembra u hotelu Podgorica.
64 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Furtula, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Danijel Furtula, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 26.11.2013. 17:28h

Učesnici Svjetskog prvenstva u Moskvi, Danijel Furtula i Slađana Perunović najbolji su atletičari Crne Gore u 2013. godini, odlučio je Upravni odbor crnogorskog Atletskog saveza.

Furtula, član mojkovačke Tare ove godine osvojio je prvo mjesto u bacanju diska u kategoriji mlađih seniora na Evropskom bacačkom Kupu u Kasteljonu, dok je bio drugi u bacanju kugle.

U obje discipline bio je zlatni na Igrama malih zemalja Evrope u Luksemburgu, a bronzani u bacanju diska na prvenstvu Evrope za mlađe seniore u Tempereu.

Isto odličje pripalo mu je i u bacanju diska na Mediteranskim igrama u Mersinu.

Popravio je rekorde Crne Gore u bacanju diska (64,60m) i bacanju kugle (18,46m).

Perunović je na Igrama malih zemalja Evrope osvojila zlatne medalje na pet i deset hiljada metara, trijumfovala je u maratonu na prvenstvu Balkana u Podgorici, a ima i dva druga mjesta na Ekipnom prvenstvu Evrope III liga u Banjskoj Bisrici.

Postavila je osam rekorda Crne Gore na 1500 u dvorani, 1500, 3000, 10000, 3000 stipl, pet kilometara na putu, polumaratonu i 30 kilometara.

Najbolji junior je Tomaš Đurović iz AK Draževina, osvajač bronzanih medalja u bacanju kugle i diska na prvenstvu Balkana za juniore u Denizliju.

Na Evropskom prvenstvu za juniore u Rijetiju osvojio je 13. mjesto u bacanju kugle.

Najbolja juniorka je Milica Vukadinović iz mojkovačke Tare, koja je bila 17. na juniorskom prvenstvu Evrope u bacanju diska.

Ona je juniorska i seniorska prvakinja Crne Gore u bacanju diska, a na Ekipnom prvenstvu Evrope u Banjskoj Bistrici osvojila je treće mjesto u bacanju diska (45,01m).

Najbolji pionir je Mitar Đukanović iz AK Lovćen, učesnik prvenstva Balkana za mlađe juniore u skoku uvis. On je prvak Crne Gore u skoku u vis za seniore, juniore, mlađe juniore i pionire.

Najbolja pionirka je Kristina Rakočević iz Tare, koja je bila zlatna u bacanju diska, a srebrna u kugli na 12. EYOF-u u Utrehtu.

Ima i dva druga mjesta u bacanju kugle i diska na prvenstvu Balkana za mlađe juniore u Turskom gradu Edirne.

Postavila je rekorde Crne Gore u bacanju kugle za seniorke, juniorke, mlađe juniorke i pionirke, a rekorderka je i u bacanju diska za pionirke.

Za najboljeg veterana proglašen je Gojko Banjević, osvajač zlatnih medalja na prvenstvu Balkana za veterane na 100 i bronzane medalje na prvenstvu Evrope u dvorani za veterane na 60 metara.

Atletski savez Crne Gore posebna priznanja za ostvarene atletske rezultate u 2013.godini dodijelio je Darku Pešiću iz AK Lovćen, članici Tare Mariji Bogavac, Blagoti Petričević iz AK Podgorica, članovima beranskog kluba Lim Kristijanu Matkoviću i Nikoli Komatini i Kristini Dubak iz AK Nikšić.

Specijalno priznanje biće uručeno generalnom sponzoru, Javnom preduzeđu Aerodromi Crne Gore.

Posebnim priznanjem biće nagrađeni Uprava za mlade i sport i Crnogorski olimpijski komitet, za izuzetnu pomoć i podršku u 2013. godini.

Priznanje će dobiti i fitnes studio SOKO GYM iz Podgorice za pomoć u pripremi sportista za takmičenja.

Svečanost proglašenja najboljih u ASCG biće održana 21. decembra u hotelu Podgorica.

Upravni odbor usvojio je pravila i propozicije, etički kodeks ponašanja sportista, sportskih radnika i funkcionera u ASCG, a usvojen je i novi Pravilnik o priznavanju rekorda Crne Gore, kao i kriterijumi za nastup na međunarodnim takmičenjima u 2014 godini.

Usvojen je i kalendar takmičenja za 2014. godinu, a verifikovani su i postavljeni rekordi u 2013 godinu.

UO je donio odluku o isplati novčanih Nagrada u ASCG za 2013 godinu, po osnovu Pravilnika o nagradama u ASCG.

Na osnovu Statuta ASCG u članastvo Saveza, priminjen je atletski klub Dionis iz Bara.

UO je, razmatrajući postignute rezultate u 2013, konstatovao da će ova godina biti upisana "zlatnim slovima" u analima crnogorske atletike.

"Crnogorski atletičari na međunarodnim takmičenjima u 2013. godini osvojili su 22 medalje od čega devet zlatnih, pet srebrnih i osam bronzanih, kao i da su postavili 81 rekord Crne Gore i to 38 muškoj i 43 u ženskoj konkurenciji", saopšteno je iz ASCG.

Bonus video: