Trovanje hranom ljeti najviše izazivaju ove namirnice

Više slučajeva trovanja hranom zabilježeno je u restoranima, a mnogo manje u kućnim uslovima. Kada spremamo hranu kod kuće, onda imamo bolje uslove i bolju kontrolu nad higijenom
185 pregleda 1 komentar(a)
Trovanje hranom, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Trovanje hranom, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.08.2018. 17:14h

Bolesti izazvane hranom česte su ljeti zbog neadekvatnih uslova u kojima se drže namirnice u prodavnicama i piljarama jer toplota pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju različite stomačne probleme.

Opasnost nas vreba i iz salate, ne samo iz mesa za koje najčešće sumnjamo da izaziva trovanje. Hrana koja se najčešće smatra izazivačem zaraze je riba, mliječni proizvodi i piletina. Ona koja je najčešće povezana sa trovanjem je piletina, svinjetina i povrće.

Najveći izazivač zaraze je norovirus (38 odsto), salmonela (30 odsto), a ešerihija koli se našla u 6 odsto slučajeva zaraze. Norovirus je zarazno oboljenje koje pogađa gastrointestinalni trakt i izaziva klasične simptome trovanja kao što je povraćanje, mučnina i dijareja koja traje nekoliko dana. Većina odraslih osoba se oporavi od infekcije bez ljekova već samo uz neophodnu hidrataciju i odmor.

Kada je riječ o bakterijama, najveći broj slučajeva trovanja je zbog listerije, salmonele i ešerihije. Salmonela i listerija često se nađu u hrani koja ranije nije smatrana rizičnom kao što su žitarice, krekeri i kikiriki. Ukoliko nemaju neke hronične bolesti, trovanje hranom za odrasle osobe nije mnogo opasno i može da prođe za par dana. Najveća opasnost prijeti osobama kojima je ugrožen imuni sistem kao što su oboljeli od HIV-a, osobe koje idu na hemoterapiju, veoma mala djeca čiji imuni sistem nije još uvek razvijen, trudnice i starije osobe.

Više slučajeva trovanja hranom zabilježeno je u restoranima, a mnogo manje u kućnim uslovima. Kada spremamo hranu kod kuće, onda imamo bolje uslove i bolju kontrolu nad higijenom. Češće peremo ruke i namirnice, kuvamo na određenoj temperaturi i držimo meso odvojeno od drugih namirnica ako što je voće i povrće. Ukoliko vodite računa o ovim uslovima, onda nemate razloga za brigu, prenose Nezavisne.

Bonus video: