MIŠLJENJE STRUČNJAKA ZA ISHRANU

Koliko je voća dosta?

0 komentar(a)
Bobičasto voće, Foto: Shutterstock
Bobičasto voće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:09h

Što više voća i povrća, osnovna je preporuka stručnjaka za ishranu, ali koliko voća zaista smijemo da jedemo? Stiv Džobs, suosnivač kompanije "Epl", bio je poznat po svojoj ishrani koja se bazirala na voću, vjerujući da ono čisti njegovo tijelo od štetnih toksina. Glumac Ešton Kučer, koji je prihvatio Džobsovu dijetu s voćem, na kraju je završio u bolnici zbog problema s pankreasom. To navodi na sumnju da li je zaista dobro da jedemo mnogo voća.

- Glavna zabrinutost kod pretjeranog unosa voća je prirodni šećer. Iako voće uglavnom sadrži dosta šećera, istraživanja konstantno povezuju konzumaciju celog ploda sa smanjenim rizikom za razvoj gojaznosti i drugih metaboličkih bolesti - rekao je doktor Robert Lustig, autor knjige o ishrani pod nazivom Fat Chance.

Voće takođe sadrži i druge sastojke koji ublažavaju rizik od većeg unosa šećera, navodi "Tajm". Kako objašnjava dr Lustig, ono sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Zajedno, te dvije vrste vlakana formiraju neku vrstu rešetke u unutrašnjoj strani duodenuma u tankom crijevu. "Rešetka" spriječava da se znatan dio šećera voća apsorbuje ranije tokom procesa varenja.

- Poput zaustavljanja talasa cunamija, praveći podvodni zid, ova barijera ograničava apsorpciju šećera tako da ne opterećuje jetru - objašnjava dr Lustig.

Osim što pomaže u kontroli apsorpcije šećera iz voća, kombinacija rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana iz cijele voćke takođe podstiče varenje.

- Vaše crijevo signalizira mozgu da ste siti kada ono što ste pojeli napuni vaš treći dio tankog crijeva - ileum. Tada vlakna pomažu molekulima hrane da popune brže ileum, zbog čega ćete se brže osećati sitim u odnosu na to kada biste jeli hranu bez vlakana - rekao je dr Lustig.

Ipak, pretjerana konzumacija voća, upozorava ovaj stručnjak, ima svoje loše strane. Preveliki unos svježeg voća može da izazove dijareju, prenose Novosti.