Policajci uhapšeni zbog sumnje da su uzimali mito, pa pušteni na slobodu

Škatarić i Petrović uhapšeni su juče oko 6 sati ujutro kada su stigli da prezumu smjenu
303 pregleda 78 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2013. 08:01h

Višemjesečna policijska akcija “Vespa”, “upecala” je patrolu policijskog “presretača” - saobraćajni policajci Željko Petrović (51) i Tomislav Škatarić (28) uhapšeni su zbog sumnje da su uzimali mito kako bi žmurili na drumske prekršaje.

Hapšenje Petrovića i Škatarića početak je akcije, a očekuje se da će se još nekoliko saobraćajaca CB Podgorica uskoro naći u pritvoru.

Policija je uhapsila i državljanina Australije Johana Stivensa (66), sa boravištem u Tivtu, zbog sumnje da je osumnjičenoj patroli dao novac kako mu ne bi pisali prekršajni nalog.

Škatarić i Petrović uhapšeni su juče oko 6 sati ujutro kada su stigli da prezumu smjenu, gdje su im kolege iz Odjeljenja za suzbijanje privrednog kriminala uručile nalog zamjenika specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Njih dvojica su sinoć, nakon saslušanja kod tužioca, pušteni na slobodu.

“Vijesti” saznaju da su u patrolna vozila, ali i specijalne “presretače” bili postavljeni prislušni uređaji, pomoću kojih se pratio svaki korak, ali i razgovor saobraćajaca

Akcija “Vespa” pokrenuta je početkom godine kada je ministar Raško Konjević tražio da se provjeri rad patrola na ključnim saobraćajnicama. Tada je u okviru borbe protiv korupcije u plavim redovima, tužilac odobrio otvaranje mjera tajnog nadzora, pomoću kojih je policija i prikupila ključne dokaze o uzimanju mita.

“Vijesti” saznaju da su u patrolna vozila, ali i specijalne “presretače” bili postavljeni prislušni uređaji, pomoću kojih se pratio svaki korak, ali i razgovor saobraćajaca.

Tužilaštvo je tokom petomjesečne istrage mjerama tajnog nadzora, ali i drugim kriminalističkim metodama, došlo do sumnji da su Škatarić i Petrović 5 -6 puta uzeli od 15 do 100 eura od vozača, kojima su “oprostili” drumske prestupe.

“Policijske aktivnosti ukazuju na sumnju da su oni počinili krivično djelo, koje im se stavlja na teret na način što su, tokom preduzimanja službenih radnji, u šest navrata od šest lica, zahtijevali novac, prihvatili obećanje da će primiti novac ili primili novac”, piše u saopštenju policije.

Stivens ispred Tužilaštva, Foto: Luka Zeković

Tokom trajanja mjera tajnog nadzora policija je došla do dokaza, koji upućuju na sumnju da je i uhapšeni Australijanac Johan Stivens prije nekoliko mjeseci dao novac Petroviću i Škatariću da mu ne bi pisali prijavu. Policija vjeruje da je Stivens ponudio saobraćajcima novac, a da su ga oni prihvatili kako ne bi popunjavali nalog za plaćanje visoke novčane kazne. “Vijestima” je rečeno da se o okviru ove akcije pod “budnim okom” kolega nalazi još najmanje pet saobraćajaca CB Podgorica, za koje se još utvrđuje da li su i kako uzimali mito. Pod nadzorom su posebno bile patrole policije zadužene za kontrolu saobraćaja na magistrali iz pravca Kolašina ka Podgorici, ali i tri policijska “presretača” koji su imali zadatak da u pokretu pokrivaju ključne ceste.

Sumnja da pojedini saobraćajci PJ Podgorica uzimaju novac stigla je još prije nekoliko mjeseci, kada je jedan od vozača podmitio policajaca, a nakon toga došao u CB Podgorica da podnese prijavu protiv njega.

Kada je shvatio da bi mogao i on krivično da odgovara za davanje mita, on se predomislio i odlučio da ne podnosi prijavu.

Hard disk sve upamtio

Tokom akcije “Vespa”, policija je uzela i dva hard diska iz crnog “mercedesa” - “presretača”, koji su mjesecima dužili osumnjičeni saobraćajci Petrović i Škatarić. Diskovi, na kojim se pamte svi prekršaji koje je zabilježio radar i kamere u tom specijalnom automobilu, bili su na vještačenju.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da su se na “kartici”, takođe, očitali sporni momenti, koji su dokazani putem mjera tajnog nadzora. Naime, na disku se vidi kada saobraćajci “pecaju” vozače tokom pravljenja teških saobraćajnih prestupa, ali je kasnije u njihovom kartonu utvrđeno da nijesu tim vozačima pisali prekršajne naloge za plaćanje novčane kazne. “I taj dio se poklopio sa drugim dokazima”, kazao je sagovornik iz policije.

Galerija

Bonus video: