Prustovo pismo djedu: Nevolje u bordelu

Seksualnost je inače bila jedna od velikih tema Prustovih knjiga koje sadrže više scena smještenih u bordelima, a izražavaju i potisnutu autorovu homoseksualnost
92 pregleda 0 komentar(a)
Pismo, Marsel Prust, Foto: Openculture.com
Pismo, Marsel Prust, Foto: Openculture.com
Ažurirano: 26.11.2013. 15:59h

Na internetu je nedavno objavljeno originalno pismo mladog Marsela Prusta u kojem budući književni genije opisuje svoj odlazak u bordel, i to svom djedu.

Prustova maksima vezana uz pisanje, kako je izložio u pismu Andre Židu, je da “čovjek može reći sve ako ne kaže 'ja'”, a sada se pokazuje da se legendarni francuski pisac, autor romana “U potrazi za izgubljenim vremenom”, držao toga i kao šesnaestogodišnjak. Na Internetu je objavljeno skenirano pismo mladog Prusta djedu, u kojem opisuje posjetu bordelu.

Seksualnost je inače bila jedna od velikih tema Prustovih knjiga koje sadrže više scena smještenih u bordelima, a izražavaju i potisnutu autorovu homoseksualnost kroz opise lezbijskih ljubavi i istospolne strasti. Zato će se ljubitelji pisca, kojeg nije lako čitati, razveseliti saznanjima o seksualnom iskustvu mladog Marsela. O tome da je Prust kao tinejdžer pretjerano masturbirao već se pisalo u nekoliko biografija, pa u jednoj stoji da je to “naročito brinulo njegovog oca, profesora higijene, koji je smatrao da masturbacija bez kontrole izaziva homoseksualnost”.

Prust u pismu s datumom 18. maj 1888. piše “dragom malom djedu”, započevši molbom za novac, konkretno trinaest franaka, koje planira da potroši u bordelu, jer “želi da sazna može li ga žena riješiti ove grozne masturbacije”. Novac je mladi Marsel već dobio od oca, ali je tim novcem morao da plati vazu u bordelu, koju je polomio u napadu bijesa. Zato se za pomoć obratio djedu. Prust mu u pismu obećava da se njegovi naleti bijesa neće ponoviti i da planira da još jednom pokuša s prostitutkom. Najavljuje mu se da će sjutradan doći po novac.

Bonus video: