Kalezić: Performans MANS-a nije mogao da šteti

Ona je dodala da je javna površina dostupna svim građanima i da performans nije onemogućio prilaz Skupštini
82 pregleda 2 komentar(a)
Jelisava Kalezić, Foto: Luka Zeković
Jelisava Kalezić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.11.2013. 08:23h

Poslanica Jelisava Kalezić kazala je juče u Sudu za prekršaje da performans MANS-a, održan 25. novembra ispred Skupštine, nije mogao da šteti nikome.

Aktivisti te nevladine organizacije optuženi su za narušavanje javnog reda i mira zbog prosipanja crvene tečnosti na plato ispred parlamenta, tokom performansa zbog povećanja PDV-a.

“Bila sam u prostorijama Skupštine kada sam dobila poruku da su uhapšeni aktivisti MANS-a. Kada sam izašla iz zgrade primijetila sam radnicu koja je zadužena za održavanje higijene u Skupštini, kako običnom vodom iz kante spira boju, koja je bila na prva dva stepenika i malo niže. Iz toga se dalo zaključiti da su predstavnici MANS-a vodili računa da ne pričine štetu na državnoj imovini i na javnoj površini", rekla je Kalezić.

Ona je dodala da je javna površina dostupna svim građanima i da performans nije onemogućio prilaz Skupštini.

“Performans je obavljen u skladu sa praksom i normativima korišćenja gradskih površina. Dodala bih i to da je kojim slučajem sličan performans održao neki alternativni teatar, isti bi ostao bez sankcija po izvođača", navela je Kalezić.

Istakla je da se nakon hapšenja aktivista raspitivala u zgradi Centra bezbjednosti Podgorica na osnovu čega su uhapšeni aktivisti, ali da nije mogla da dobije adekvatan odgovor.

“Pošto u CB Podgorica nijesam dobila adekvatan odgovor, pošla sam u MUP, gdje mi je šef kabineta ministra kazao da je obaviješten da su aktivisti privedeni zbog oštećenja državne imovine. Napomenula bih i to da sam šefu kabineta ukazala na činjenicu da nijesam primijetila da policija interveniše kada se parkiraju službena vozila na platou ispred ulaza u Skupštinu, iako taj prostor nije namijenjen za parkiranje, a uz to se i oštećuje tim činom”, zaključila je Kalezić.

Suđenje se nastavlja 3. decembra.

Bonus video: