Mihailo tvrdi da su vrata bila otvorena

Poslije dvije godine održano suđenje zbog upada u crkvu u Rogamima
18 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Vlado Otašević
Mitropolit Mihailo, Foto: Vlado Otašević
Ažurirano: 26.11.2013. 09:00h

Poslije skoro dvije godine, održan je glavni pretres na suđenju po tužbi Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) protiv Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), zbog upada u crkvu u Rogamima.

Mitropolita CPC Mihaila Dedeića i sveštenike Dragana Pavlovića i Jovana Tomovića, tužila je MCP zbog navodno nasilnog upada u crkvu Svetog arhangela Mihaila u Rogamima 25. avgusta 2011. godine.

Dedeić, Pavlović i Tomović su, prema tužbi, koristili i brusilicu kako bi ušli u crkvu.

Oni su se juče prvi put skupa pojavili u sudnici.

Mitropolit Mihailo je priznao da je sa sveštenicima Pavlovićem i Tomovićem ušao u crkvu u Rogamima, ali ne nasilno, jer su vrata bila otvorena.

"Ne priznajem da sam izvršio krivično djelo koje mi se stavlja na teret. To su sve priče i ogovaranja. U zapuštenu i ruiniranu crkvu Svetog arhangela Mihaila u Rogamima niko godinama nije ulazio ili odslužio obred. Tog dana crkva je bila otključana, kao i mnoge druge, jer su dostupne svim vjernicima. U crkvu smo ušli po pozivu jednog vjernika, mještanina Rogama", rekao je.

On nije kazao kako se zove taj mještanin, ali je dodao da ima njegovo ime i prezime upisano u crkvenim dokumentima.

"Nijesmo se obraćali nikome iz Mitropolije crnogorsko primorske, jer nikog nije tamo ni bilo. Ušli smo u crkvu po pozivu mještanina, i u svaku ćemo ući, gdje god nas vjernici zovu", kazao je Dedeić.

I Pavlović je potvrdio njegove riječi, rekavši da je prvi ušao u crkvu.

“Vrata su bila otvorena. Električne energije u crkvi i u dijelu oko nje nema, tako da tamo nije mogla da se koristi nikakva brusilica. Održali smo kratku molitvu svecu i napustili crkvu", istakao je Pavlović.

Sveštenik Tomović ispričao je gotovo identičnu priču, rekavši da nikada ne bi na silu ušao u crkvu.

Sljedeće ročište zakazano je za 26. decembar.

Bonus video: