Spomenik Njegošu od petka u Andrićgradu

Kusturica je rekao da će na taj način biti ispravljena propuštena prilika da se obilježi 200. godišnjica rođenja Njegoša
77 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 13:09h

Spomenik vladiki Petru II Petroviću Njegošu, povodom 200. godišnjice rođenja tog velikog pjesnika i državnika, biće otkriven u petak, 29. novembra u Andrićgradu, najavio je danas direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Na konferenciji za novinare, Kusturica je rekao da će na taj način biti ispravljena propuštena prilika da se obilježi 200. godišnjica rođenja Njegoša, kojeg je nazvao najvažnijim pjesnikom.

"Najmlađi od svih starih evropskih gradova ugostiće Petra II Petrovića Njegoša, na njegovom trgu ispred Crkve svetog Lazara, čime će čuvati leđa Andriću, koji je u njemu vidio svog duhovnog oca i o kome je ne tako često pisao ali kada je pisao to je bilo odlučujuće da na tom mjestu stoji Petar II Petrović Njegoš, taj tragični junak kosovske misli", rekao je Kusturica.

Kusturica je ocijenio da Andrićgrad ne bi bio to što jeste da nema Njegoša i dodao da će povodom 200 godina njegovog rođenja biti organizovan i program u kojem će učestvovati 200 igrača folklora, hor iz Bijeljine, biće pušteno 200 golubova a biće predstavljeno i novo izdanje sabranih djela Matije Bećkovića.

Bećković je dodao da je autor spomenika akademik Sreten Stojanović, koji je uradio i spomenik Karađorđu ispred Hrama svetog Save na Vračaru u Beogradu. Bećković je dodao da će taj spomenik biti kao i Njegošev spomenik u Podgorici i kod Filozofskog fakulteta u Beogradu čime će i na simboličan način biti ostvareno sveto trojstvo kojem je Njegoš posvetio život.

Bonus video: