Kako bi stihovi velikih pjesnika izgledali kad se nacrtaju

Peters je za svoju oblast djelovanja iskoristio lirsku sliku kao važan dio poezije, i na osnovu svojih vizija napravio stripove po stihovima poznatih pjesama
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 08:08h

Crtanje stripova po tekstovima najvažnijih djela poezije 20. vijeka djelatnost je kojom se posebno uspješno bavi likovni umjetnik Džulijan Peters. Kombinovanje strip crteža i poezije pokazalo se kao veoma zanimljivo, ljubitelji stripa i književnosti rezultat procjenjuju kao odličan, a sve to dovelo je do niza “nacrtanih” pjesama Džulijana Petersa.

Do sada, Peters je na svom blogu objavio kratke stripove po pjesmama “Anabel Li” Edgara Alana Poa, “Pijani brod” i “Senzacije” Artura Remboa, kao i stihove Kitsa, Jejtsa, i tek započetu “Ljubavnu pjesmu Dž. Alfreda Prufroka” T.S. Eliota.

Peters je za svoju oblast djelovanja iskoristio lirsku sliku kao važan dio poezije, i na osnovu svojih vizija napravio stripove po stihovima poznatih pjesama. Peters je svoje stripove pronašao u poeziji najznačajnijih pjesnika 20. vijeka, od Remboa do Jejtsa, koji je predstavljen u stilu japanskog manga stripa.

Džulijan Peters već je zapažen na internetu, a zahvljujući blogu na kojem objavljuje svoje radove crteži po Kitsovim stihovima stigli su i do izložbe “Illustrating Keats” koja je održana prošle godine u Kits-Šeli kući u Rimu.

Naslovna strana “Ljubavne pjesme Dž. Alfreda Prufroka” T.S. Eliota

Na svom blogu umjetnik je zapisao i nekoliko podataka o sebi. Džulijan Peters predstavlja se kao strip crtač i ilustrator koji živi u Montrealu, a posljednjih nekoliko godina posvećen je adaptacijama klasične poezije. Trenutno priprema magistarsku tezu iz istorije umjetnosti na temu grafičkih novela “Poem Strip” Dina Bucatija i “The Projector” Martina Vona Džejmsa.

“Moji omiljeni strip umjetnici su Andrea Pacijenca i Dino Batalja. Moj omiljeni živi strip umjetnici su Lorenco Matoti i Kejt Biton. Moj omiljeni strip je “Poem Strip” Dina Bucatija. Moji omiljeni pjesnici su vjerovatno V.B. Jejts i Artur Rembo. Moje omiljene pjesme su vjerovatno četiri engleske pjesme objavljene na mom sajtu, ili vjerovatno “The Rubaiyat of Omar Khayyam” u prevodu Edvarda Ficdžeralda. Moja omiljena hrana je rižoto”, zapisao je Peters na svom blogu.

Blog Džulijana Petersa veoma je posjećen, i nakon uspješnih prvih objavljenih radova Peters je stigao do svog najvećeg izazova, “Ljubavne pjesme Dž. Alfreda Prufroka”. Jedna od važnih pjesama T.S. Eliota zahvaljujući Petersu sada će postati strip.

Peters je na svom blogu već objavio prvih devet tabli “Ljubavne pjesme Dž. Alfreda Prufroka”. Početne table dobile su pozitivne kritike publike, a autor je najavio da će strip po Eliotovoj poemi biti završen do početka sljedeće godine.

Bonus video: