Samoubistvo poslije neuspjele pljačke

Nakon mjesec dana bjekstva, osuđenik B.B. juče pokušao razbojništvo, pa se raznio nadomak zidina Jusovače
127 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 07:51h

Osuđenik B.B. (33), koji se juče ujutro u blizini starog zatvora Jusovača raznio bombom, samo par minuta prije toga pokušao je da opljačka prodavnicu “Lara” u blizini Autobuske stanice u Podgorici.

Vlasnik prodavnice Boris Adžović ispričao je “Vijestima” da je oko 8.10 časova mladić ušao u prodavnicu, i uz prijetnju bombom tražio novac.

“Bio sam sam u radnji. Ušao je momak visok oko metar i osamdeset, tridesetih godina, držao je lijevu ruku u džepu. Kada sam mu rekao: 'Dobro jutro, izvolite' izvadio je bombu iz džepa i rekao mi: 'Pare'. Kasa je bila otvorena i unutra je bilo trideset eura. Nikada mi se nešto slično nije desilo i bilo mi je neugodno. Pitao sam ga: 'Kakve pare'. U lijevoj ruci je držao bombu, a desnom pokušao uzeti dvadeset eura iz kase, ali sam mu odgurnuo ruku i zatvorio kasu”, ispričao je Adžović.

Nakon toga, dodaje svjedok, nastala je drama - B.B. je izvukao osigurač iz bombe, i govorio mu: “Daj pare, puca bomba”.

“Znao sam što znači kada se izvadi osigurač, prešao sam sa druge strane pulta i nekako ga na silu izgurao vani, a on je počeo da bježi. Zvao sam policiju, a poslije tri-četiri minuta čula se eksplozija”, rekao je Adžović.

Istakao je da ni sam ne zna kako je uspio da izgura iz prodavnice mladića koji je u ruci držao bombu.

“Mislim da sam nesvjesno reagovao. To je momenat u kom čovjek vjerovatno tako reaguje. Iako nikada nisam bio u takvoj situaciji, znao sam koliko je bomba opasna i koliko malo treba, nakon što se izvadi osigurač, da pukne. Imao sam sreću da mu nije ispala iz ruke, jer bi bilo gotovo, ali on je čvrsto držao”, kazao je Adžović.

Mladić je, nakon što je pobjegao iz prodavnice koju je namjeravao da opljačka, otrčao do zidina starog zatvora. Sklonio se u ruševini na uglu ulica Vlada Martinovića i Omera Abdovića i zatim aktivirao bombu.

U eksploziji nije bilo drugih žrtava, ni povrijeđenih.

Policijski inspektori, koji su juče sa Ekipom za uviđaje, službenicima Odsjeka za požare, eksplozije i havarije i forenzičarima, radili uviđaj, pronašli su tijelo mladića u zidinama stare kuće.

Koju vrstu bombe je koristio mladić koji se ubio juče ujutro u Podgorici, utvrdiće forenzičari iz danilovgradskog Forenzičkog centra. Oni su juče nakon uviđaja izuzeli tragove i odnijeli ih na vještačenje.

Tijelo je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz policije, bilo prekriveno kamenjem, koje se obrušilo od siline detonacije.

Sagovornik “Vijesti” iz Uprave policije rekao je da su inspektori Centra bezbjednosti Podgorica dobili informaciju da je B.B kod jedne osobe u podgoričkom naselju Konik ostavio oproštajno pismo.

To, prema riječima istog sagovornika, istragu vodi u dva smjera - jedan da je B.B. namjeravao počiniti samoubistvo, a drugi, da se slučajno ubio, nakon što je u prodavnici koju je pokušao da opljačka, izvukao osigurač iz bombe.

B.B. je ranije osuđivan zbog krađa i razbojništva. Prije dvije godine, u ponovljenom sudskom postupku on i Budvanin P. B. osuđeni su na ukupno četiri godine zatvora zbog razbojništva koje su počinili 2008. godine nad službenikom ruske ambasade u Podgorici Viktorom Volkovim.

B.B. je tada osuđen na dvije i po godine zatvora, a P.B. na godinu i šest mjeseci.

Krajem oktobra pušten na sedmodnevno odsustvo

Mladić, koji je juče okončao svoj život u blizini zidina starog zatvora, bio je bjegunac iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS). Za njim je policija tragala od početka novembra, kada se, nakon redovnog otpusta, nije vratio na odsluženje kazne u spuški zatvor. Iz ZIKS-a je juče saopšteno da se B.B nalazio na izdržavanju kazne zatvora od dvije godine i šest mjeseci, na koju je bio osuđen zbog razbojništva.

Pojasnili su da je on nakon sticanja uslova i kriterijuma predviđenih Pravilnikom o kućnom redu za izvršenje kazne zatvora, 25. oktobra otišao na sedmodnevno odsustvo. Dodali su da se po isteku odsustva nije javio na dalje izdržavanje kazne.

“Uprava ZIKS-a je, odmah nakon isteka vremena predviđenog za povratak osuđenika sa odsustva, preduzela sve zakonom predviđene mjere u smislu obavještavanja Uprave policije i raspisivanja potjernice, ali potraga, nažalost, nije efektuirala pronalaženjem ovog lica. Od strane Uprave policije jutros smo obaviješteni da je zatvorenik B.B. izvršio samoubistvo u blizini Autobuske stanice u Podgorici”, saopšteno je iz Zavoda.

Ko u ZIKS-u odobrava odmore?

Odgovor na pitanje na osnovu čije je procjene osuđenik B.B, koji je od 1. novembra bio u bjekstvu, samo sedam dana prije toga dobio pravo na korišćenje odmora, trebalo bi da daju iz spuškog zatvora. Prema Pravilniku o kućnom redu za izvršenje kazni zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, takvu nagradu daje direktor Zavoda (Miljan Perović) ili službenik kog on ovlasti.

Osuđenik može dobiti nagradno odsustvo, ako se primjereno ponaša, uz uslov da je radno angažovan. Sektor za tretman daje predlog Miljanu Peroviću, uz prethodno pribavljeno mišljenje Sektora obezbjeđenja i Sektora za rad. Po Članu 96 tog Pravilnika, osuđenik može dobiti prošireno pravo prijema posjeta i pošiljki, prijem posjeta bez nadzora, posjeta van prostorija organizacije, slobodan izlazak u grad, korišćenje vikenda u krugu porodice, odsustvo od sedam dana u toku jedne godine ili djelimično ili potpuno korišćenje godišnjeg odmora van prostorija organizacije.

Nagrade se odobravaju u skladu sa potrebama i realizacijom tretmana, naročito imajući u vidu, između ostalog, procjenu postignutog stepena realizacije tretmana i bezbjednosni aspekt osuđenog lica.

Galerija

Bonus video: