Knjiga Roberta Mesija o carici Katarini: Titan žena od krvi i mesa

Biografija Katarine Velike svakako ne bi bila potpuna kada bi se izostavio njen slavni ljubavni život
387 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 18:17h

“Katarina Velika – Portret jedne žene” biografija je znamenite ruske vladarke koju je napisao američki istoričar Robert Mesi. Knjigu o fascinantnoj posljednjoj ženi koja je vladala Rusijom, priču o moći, istrajnosti i strasti objavila je Laguna u prevodu Dubravke Srećković Divković.

Autor knjige “Katarina Velika – Portret jedne žene”, iskusan biograf, Robert K. Mesi poznat je po dokumentarnim biografijama znamenitih ruskih vladara, među kojima su “Petar Veliki: njegov život i svijet” (za koju je 1981. dobio Pulicerovu nagradu), “Nikolaj i Aleksandra” te knjiga o 400 godina dinastije Romanov (“Romanovi: posljednje poglavlje”). U svojim poznim godinama (82) Mesi je sastavio najpotpuniju i najuvjerljiviju narativnu sagu o jedinstvenoj ženi udatoj za nesposobnog čovjeka-dijete koji nije bio spreman ili nije bio u mogućnosti da joj pomogne u ispunjenju osnovne uloge – rađanju nasljednika.

Katarina je na kraju postala pionir među monarsima: prijateljica filozofskih divova, neprevaziđeni mecena, žena koja je iza sebe ostavila veliki politički i kulturni legat. Mesijeva Katarina predstavljena je kao moćna carica tri decenije na tronu usred meteža evropskog prosvjetiteljstva. Ova biografija je obogaćena vlastitim “Sjećanjima” carice Katarine koja pokrivaju period njenih najranijih uspomena sve do 1758. kada je imala 29 godina i živjela pod velikim pritiskom na dvoru carice Jelisavete.

S najpedantnijom istorijskom tačnošću, Robert Mesi bilježi priče o Katarininim “miljenicima”, ponekad gorke, ponekad golicave, bogato ilustrujući i ovaj kao i sve druge aspekte njenog života

Mesijeva biografija ruske vladarke predstavlja remek djelo narativne biografije. To je ujedno i izuzetna priča o običnoj njemačkoj plemkinji koja je postala jedna od najznamenitijih, najmoćnijih i najuglednijih žena u istoriji.

Otpočinjuči biografiju prikazom istorijskih i političkih okolnosti koje su uzrokovale dolazak Sofije od Anhalt-Cerbsta u Rusiju i udaju za ruskog prestolonasljednika Petra, Mesi nas, preko veličanstvenih slika vladavine carice Jelisavete, vodi do priče o Katarininom djetinjstvu, ključne za rasvjetljavanje nekih njenih kasnijih postupka, odluka i stavova, pooštravajući time kontrast između mlade i idealistične i one starije, surovo realistične Katarine.

Katarina je bila carica, veličanstvena vladarska ličnost koja je nastavila tamo gdje je gotovo četrdeset godina prije nje stao Petar Veliki: Rusiji je dodala velike teritorije, dala joj izlaz na Crno more i zasnovala njenu drugu flotu, mudro vodila ratove, gušila bune, a prije svega evropeizovala zemlju.

Za vrijeme njene vladavine biće sprovedeno nezapamćeno mali broj smrtnih kazni, osnivaće se bolnice i sirotišta, narod će početi da se vakciniše protiv velikih boginja, a u Petrograd i Moskvu slivaće se umjetnička djela, pa i sami umjetnici i intelektualci iz čitave Evrope.

Biografija Katarine Velike svakako ne bi bila potpuna kada bi se izostavio njen slavni ljubavni život.

S najpedantnijom istorijskom tačnošću, Robert Mesi bilježi priče o Katarininim “miljenicima”, ponekad gorke, ponekad golicave, bogato ilustrujući i ovaj kao i sve druge aspekte njenog života, pismima i dnevničkim bilješkama njenih savremenika, slikajući živopisan portret “ne samo jednog ruskog titana već i žene od krvi i mesa”.

Bonus video: