Fetel najbolji i na zatvaranju sezone u Brazilu

Njegov klupski drug, Australijanac Mark Veber, u svojoj posljednjoj trci u F1 je osvojio 2. mjesto, dok je treći bio Španac Fernando Alonso u Ferariju
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2013. 18:31h

Godinu iz snova, majstor je završio na najbolji mogući način - devetom uzastopnom pobjedom, 39. u karijeri, kojom je pomjerio granice sopstvenog rekorda. U pitanju je, naravno, Sebastijan Fetel, koji je slavljem u Brazilu stigao do cifre od 397 bodova, čime je za pet poena nadmašio učinak iz sezone 2011, za koju se mislilo da se nikada neće ponoviti...

Na stazi Interlagos, mehaničari Red Bula su bili smušeni više nego ikada, zaboravili su da četvorostrukom šampionu donesu desni prednji točak, ali je prednost 26-godišnjaka iz Hepenhajma bila tolika da je bio nedodirljiv.

"Iskreno, žao mi je što je sezona gotova", istakao je Fetel, koji je sa 13 pobjeda izjednačio rekord Mihaela Šumahera iz 2004. godine.

Šampion je na kraju slavio u vremenu 1:32:36,300, sa 10,452 sekundi prednosti nad klupskim drugom Markom Veberom, koji se sa brazilskog podijuma oprostio od „najbržeg cirkusa”.

"Još jedan krug Mark, uživaj", poručio je šef Red Bula Kristijan Horner iskusnom Australijancu preko radija.

Veber je poslije prolaska kroz cilj skinuo kacigu kako bi u svojoj posljednjoj trci u karijeri imao bolji pogled na publiku i čuo aplauze.

"U ovom sportu rijetko kada imate dodir sa publikom. Stalno nas gledaju sa kacigama, rijetko kada bez njih. Bilo je lijepo skinuti je i vidjeti publiku, to je bio divan osjećaj. Čuo sam mnogo buke, što nisam imao prilike da osjetim sa kacigom na glavi", rekao je Veber.

Australijanac je istakao i da je ponosan što je na kraju mogao da bude na podijumu sa dvojicom najboljih vozača današnjice, jer je treći bio Fernando Alonso.

"Biti na podijumu sa ovom dvojicom momaka, koji su najbolji u svojoj generaciji... To mi mnogo znači, jer znam da mogu dobro da vozim i na kraju karijere", naglasio je Veber, koji će u budućnosti voziti „porše” u takmičenju koje se zove Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti.

U Brazilu je četvrti bio Dženson Baton, koji je time spriječio da Meklaren ima najgoru sezonu od debija 1966. godine. Peti je bio Niko Rozberg, koji je time pomogao Mercedesu da osvoji 2. mjesto u konkurenciji konstruktora, sa šest bodova više od Ferarija.

Serhio Peres je bio šesti, a Felipe Masa je epizodu u Ferariju dugu osam godina zaključio 7. pozicijom. Osmi je bio Niko Hilkenberg, deveti Luis Hamilton, a 10. Danijel Rikjardo.

Galerija

Bonus video: