Šlirencauer brani tron

Šlirencauer je već upisao 50 pobjeda, a ove sezone će braniti i trofej na novogodišnjoj turneji “Četiri skakonice”, jednom od najnapornijih takmičenja u svjetskom sportu!
0 komentar(a)
Gregor Šlirencauer, Foto: Beta/AP
Gregor Šlirencauer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.11.2013. 11:14h

Svjetski kup u skijaškim skokovima počinje danas u njemačkom Kligentalu, a pred brojnim zvijezdama ovog atraktivnog sporta je samo jedan cilj - svrgnuti sa trona nevjerovatnog Austrijanca Gregora Šlirencauera.

Iako će tek početkom januara napuniti 24 godine, popularni Šliri je prethodne sezone razbio konkurenciju sa najviše pobjeda u jednoj sezoni, a oborio je i rekord legendarnog Finca Matija Nikenena po broju pobjeda u Svjetskom kupu.

Šlirencauer je već upisao 50 pobjeda, a ove sezone će braniti i trofej na novogodišnjoj turneji “Četiri skakonice”, jednom od najnapornijih takmičenja u svjetskom sportu!

Dugačka je lista sjajnih skakača koji će ove sezone pokušati da sa trona skinu prvog favorita, Šlirencauera.

Prvenstveno veteran iz Švajcarske Simon Aman, koji tradicionalno eksplodira u olimpijskoj godini.

Prije četiri godine Aman je osvojio dva olimpijska zlata.

U krugu favorita su još Austrijanci, Tomas Morgenštern, Andreas Kefler, Volfgang Lojcl i Manuel Fetner, Njemci Zeverin Frojnd, Rihard Frajtag, Norvežani Andres Jakobsen i Andreas Bardal, koji je Svjetski kup osvojio pretprošle sezone.

Konkurentan je i nasljednik sjajnog Poljaka Adama Mališa, Kamil Štoh.

Osim Svjetskog kupa, novogodišnje turneje i Olimpijskih igara, ove sezone je na programu i Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima u Harahovu, gdje Slovenci imaju velikog aduta, Roberta Kranjeca, ali i Jurija Tepeša, pobjednika posljednjeg takmičenja u letovima.

Osim njih svoju šansu će do zatvaranja sezone 23. marta na Planici pokuašti da iskoristi još sjajnih skakača, poput Čeha Jana Mature ili povratnika, Janea Ahonena.

A pred prvo individualno takmičenje juče su skakaonicu oprobali timovi, a pobjednik je bila Slovenija sa 540,6 poena.

Tepeš, Kranjec, Jaka Hvala i Peter Prevc su daleko iza sebe ostavili Njemačku sa 528,3 boda, dok je favorizovana Austrija bila tek peta sa 499,8 poena.

Bonus video: