Sudija danas ispituje Fatovića zbog nesreće u zalivu Trašte?

Kotorsko Osnovno državno tužilaštvo istražuje uzroke pomorske nesreće u Tivtu, u kojoj su smrtno stradala dva poljska državljanina
374 pregleda 18 komentar(a)
nesreća Oblatna, pomorska nesreća, Foto: Slavica Kosić
nesreća Oblatna, pomorska nesreća, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.08.2018. 05:26h

Osnovno državno tužilaštvo iz Kotora pokrenulo je istragu protiv Tivćanina Ivana Fatovića (30) zbog sumnje da je odgovoran za pomorsku nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Fatović koji je u pritvoru, najvjerovatnije će danas uz krivičnu prijavu, biti priveden na saslušanje sudiji za istrage Osnovnog suda u Kotoru Špiru Pavićeviću, nezvanično saznaju "Vijesti".

Poljski državljani Pjotr Martin Makovski (39) i Emilia Agneska Pjaskovska (46) smrtno su stradali u pomorskoj nesreći koja se u ponedjeljak oko 12 sati dogodila na moru, oko osam milja južno od uvale Oblatna u zalivu Trašte.

U nesreći je iz još neutvrđenih razloga, došlo do sudara motorne jahte „Flipper“ pod britanskom zastavom, a kojom je upravljao Fatović, i jedrilice „Karukera“, koja vije zastavu Poljske. Jahta je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, lijevom stranom svog pramca udarila u lijevu stranu krme poljske jedrilice, pri čemu su dvije osobe – skiper i jedna putnica sa “Karukere”, smrtno stradali na licu mjesta.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan ranije je kazao je da je spaseno sedmoro djece i pet odraslih osoba.

Istragu ove nesreće vodi zamjenik osnovnog državnog tužioca u Kotoru Žarko Pajković koji je kao zvaničnog asistenta u njoj angažovao sudskog vještaka pomorske struke Aleksandra Božovića. On je već započeo sakupljanje svih neophodnih podataka kako sa samih brodova, tako i radarskih snimaka sa VTMIS sistema Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, a preko kojih će se lako rekonstruisati kretanje, brzina i manevri oba plovila prije sudara.

Naredbom inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željka Lompara, oba plovila su zaplijenjena do završetka istrage i povjerena na čuvanje preduzeću “Marina Zelenika” u Zelenici. Jahta gotovo da nema oštećenja, dok jedrilica ima veliku rupu iznad vodene linije na lijevom dijelu krme i oštećen kokpit. Prema nezvaničnim informacijama, u istragu će se kao zainteresovana strana-posmatrač, uključiti i jedan od zvaničnih istražitelja pomorskih nesreća Poljske, zbog stradalih državljana te zemlje.

Izvor “Vijesti” blizak istrazi kazao je da se po svemu sudeći, nije radilo o preticanju sporije jedrilice od strane brže motorne jahte kako se u početku pretpostavljalo, već o klasičnom slučaju tzv. presijecanja kurseva, odnosno uskraćivanju prava prvenstva prolaza jednom plovilu od strane drugog, protivno odredbama tzv. međunarodnih Pravila za izbjegavanje sudara na moru (PISM).

Izvor “Vijesti” tvrdi da je svjedok sa okolnih brodova izjavio da je “Karukera” u momentu sudara bila pod jedrima, iako su istražitelji na licu mjesta našli brod sa spuštenim jedrima.

“Ukoliko se potvrdi da je brod zaista jedrio, to će dodatno otežati položaj skipera ‘Flippera’ (Fatovića) jer po PISM-u, brod koji jedri ima apsolutno pravo prvenstve prolaza u slučaju kada se na moru sreće sa motornim brodom koji je duužan da izbjegava jedrilicu”, istakao je sagovornik “Vijesti”.

ZHMP: Nije tačno da su naši zaposleni odbili da se ukrcaju

Zavod za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) tvrdi da nije tačno da njihovi zaposleni nisu željeli da se ukrcaju u plovilo ili helikopter, koji bi ih prebacio do lica mjesta pomorske nesreće.

To su saopštili reagujući na jučerašnje navode “Vijesti” da su ekipe HMP tražile da im se povrijeđeni prevezu do kopna kako bi im pružili pomoć, prethodno odbivši da se ukrcaju u helikopter i državna plovila.

Iz ZHMP tvrde da u toj državnoj službi i u cijelom zdravstvenom sistemu nema zaposlenog koji bi odbio da pruži medicinsku pomoć “unesrećenom licu na bilo kom mjestu i u bilo koje vrijeme”.

"U konkretnom slučaju poziv za intervenciju dobila je samo Jedinica za HMP u Tivtu. Dobili su informaciju da je došlo do nesreće na moru i da ekipa dođe u mjesto Rose, a nakon toga da je angažovan helikopter, kojim će se transportovati povrijeđeni. Naredna informacija je bila da medicinski tim bude u Porto Montenegru i da se već tamo uputio medicinski tim Doma zdravlja Tivat, a nakon toga da je potrebno da medicinski tim bude u ‘Marini Zelenika’. Dakle, različite informacije su stizale iz minuta u minut... Medicinski tim iz Jedinice za HMP u Herceg Novom se odmah uputio u ‘Marinu Zelenika’. Na toj lokaciji bilo je predviđeno mjesto evakuacije i na licu mjesta bila je doktorica Marija Bogdanović, koja je imala permanentnu komunikaciju sa lokalnim nadležnim službama i sa Direktoratom za vanredne situacije i čekala eventualno dovoženje povrijeđenih lica. Kako nije doveden nijedan povrijeđeni, od Bogdanovićeve je traženo da pođe plovilom na mjesto nesreće i konstatuje smrt jednog lica, što je doktorica sa svojom ekipom i učinila, poštujući zakonom utvrđena pravila”, saopštili su iz ZHMP.

Inspektori pojačali nadzor na moru, MSP ispituje uzroke pomorskih nezgoda

Ovo je druga veća pomorska nesreća u Crnoj Gori za desetak dana nakon prošlonedjeljne tragedije u Ulcinju, kada su smrtno stradale dvije osobe u sudaru turističkog brodića i takozvane “banane”, koju je vukao jedan od skutera turističkog kompleksa “Karisma” na Velikoj plaži. Povrijeđene su još dvije osobe, a svi su turisti iz Slovenije.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) tvrde da su Inspektori pomorske sigurnosti zbog toga pojačali nadzor na moru, dok na terenu imaju i inspektore u zoni odgovornosti lučkih kapetanija Kotor i Bar.

Saopštili su da Direktorat za pomorski saobraćaj prikuplja izvještaje o nastalim pomorskim nezgodama i ostale informacije o nepravilnostima koje su mogle dovesti do ugrožavanja sigurnosti plovidbe.

“Na osnovu dobijenih izvještaja Inspektora sigurnosti plovidbe, Nacionalne komisije za istragu pomorskih nezgoda, MSP će, ukoliko to bude potrebno, predložiti izmjene i dopune važećih propisa kojima se obezbjeđuje sigurnost plovidbe a sve u cilju unapređenja i smanjenja rizika od pomorskih nezgoda”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Bonus video: