Četiri policajca osuđena, Vlajko Babović opet izbjegao robiju

Sudija Jokan Varagić pojasnio je da je policajac Vlajko Babović oslobođen, jer sud nije dokazao da je pucao, te da je na lice mjesta došao nakon što je završena pucnjava
1084 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vasović, Zlatibor Vrhovac, Neđeljko Peković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Vasović, Zlatibor Vrhovac, Neđeljko Peković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.11.2013. 08:01h

Nakon šest godina vatreni obračun u centru Berana dobio je sudski epilog - zatvorske kazne izrečene su četvorici beranskih policajaca, dok su trojica njihovih kolega oslobođeni optužbi da su 2007. godine pokušali da ubiju sada pokojnog Zorana Vasovića (37), Zlatibora Vrhovca (22) i Neđeljka Pekovića (26).

U prvostepenoj presudi najdeblji kraj izvukao je policajac iz Berana Željko M. Došljak (44) koji je osuđen na tri godine robije, dok su njegove kolege Milan K. Boričić (36), Svetislav B. Barjaktarović (40) i Grigorije M. Šćekić (41) osuđeni na po dvije godine zatvora.

Obračun u Beranama ranije je imao drugačiji tok - na optuženičkoj klupi nalazili su se pokojni Vasović, zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, dok je Peković odgovarao za nedozvoljeno držanje oružja, a Vrhovac zbog sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje

Sud je utvrdio da su osuđeni policajci, 5. novembra 2007. godine oko 22. 40 časova u Beranama, ispalili veliki broj metaka i tako pokušali da ubiju trojicu mladića u džipu, koji su pokušali da zaustave kod benzinske pumpe.

Obračun u Beranama ranije je imao drugačiji tok - na optuženičkoj klupi nalazili su se pokojni Vasović, zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, dok je Peković odgovarao za nedozvoljeno držanje oružja, a Vrhovac zbog sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje. Viši sud u Bijelom Polju oslobodio ih je od optužbe, a takvu presudu kasnije je potvrdio i Apelacioni sud.

Obrazlažući presudu sudija Jokan Varagić je kazao da sud nije prihvatio navode odbrane da optuženi policajci nijesu pokušali da ubiju Vrhovca, Vasovića i Pekovića.

“Sud nije prihvatio navode da su pucali u samoodbrani. Uz to, nije prihvaćeno ni kazivanje Željka Došljaka, da je vozilo 'grand čiroki' krenulo na njega, pa je zato pucao”, kazao je sudija Varagić i istakao da je taj iskaz u suprotnosti sa kazivanjem trojice oštećenih, medicinske dokumentacije o njihovim povredama i iskazima vještaka.

“Prihvaćeni su iskazi trojice oštećenih, jer su u saglasnosti sa nalazima vještaka balističara i vještaka sudske medicine”, dodao je sudija Varagić.

On je istakao da je, nakon izvršene rekonstrukcije, vještak balističar utvrdio da nije moguće pucati na način kako su to optuženi pokazali.

“U određivanju visine kazne, sud je uzeo u obzir djelo koje se optuženima stavljalo na teret, ali i činjenicu da Došljak iz neposredne blizine ispalio hice u vjetrobran džipa, nakon čega su pogođeni Vasović i Vrhovac. Saizvršilaštvo je dokazano jer su sva četvorica policajaca učestvovala u pucnjavi, a cilj im je bio lišenje života oštećenih. Kazna je određena i s obzirom na to da optuženi nisu do sada kažnjavani, da imaju porodice čiji su izdržavaoci”, rekao je sudija.

Zastarjele lake povrede

Sudija Jokan Varagić pojasnio je da je policajac Vlajko Babović oslobođen, jer sud nije dokazao da je pucao, te da je na lice mjesta došao nakon što je završena pucnjava.

“S obzirom na to da u njegovom djelu postoje elementi nanošenja lakih tjelesnih povreda, koje je nanio Pekoviću, sud nije odlučivao o tome, jer je to djelo zastarjelo. Umišljaj ostalih optuženih, Jelića i Rahovića nije dokazan, jer je dokazano da su oni pucali u pneumatike 'grand čirokija'”, naveo je u obrazloženju sudija Varagić.

Bonus video: