Branioci Šarića i Lončara nude dokaze da je 21 milion eura legalno zarađen

Viši sud u Bijelom Polju osudio je Šarića i Lončara na osam, odnosno na šest godina zatvora zbog pranja novca, ali je ta presuda ukinuta u Apelacionom sudu
56 pregleda 0 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 23.11.2013. 18:44h

Advokat Kasim Dizdarević kazao je da je od 21 miliona eura, za koliko se Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar optužnicom terete da su “oprali” i ubacili u legalne finansijske tokove, za 18 miliona dokazano porijeklo novca.

Šarić i Lončar se terete da su se u periodu od 2007. do 2010. godine udružili, kako bi putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikrili porijeklo više od 21 miliona eura.

Odbrana Šarića je dostavila sudu podneske sa 43 pisana dokaza, koji po njihovim riječima dokazuju da i preostala tri miliona, koja su po zamjeniku specijalnog tužioca Milosava Veličkovića sporna, imaju legalno porijeklo.

Sud je usvojio predlog tužioca Veličkovića, da vještak finansijske struke Vlajko Milićević utvrdi i neposrednim saslušanjem objasni porijeklo ova tri miliona eura, koji po tužilaštvu nisu na adekvatan način evidentirani.

Sud je u nastavku suđenja uručio strankama izvještaj Hypo alpe adria banke od 20. novembra ove godine, koji se bavi utvrđivanjem toka novca Šarićevih firmi.

Advokat Borivoje Đukanović je istakao da se odbrana, kao i do sada, protivi izvođenju dokaza predloženih od strane optužbe.

“Kako smo i u podnesku od 21. novembra naveli, ovi dokazi ne dokazuju aspolutno nijednu činjenicu koja bi bila u funkciji rasvjetljenja ove krivično-pravne stvari. Ovo stoga što kako je navedeno, 'Songa bulkers' je vratila novac 'Materniku' krajem marta 2009. godine i on je oročen iste godine. Nema dokaza da je ovaj deponovani novac, što je predmet interesovanja tužioca, u bilo kojem smislu nezakonito stečen, jer kroz sve tačke podnesaka je dokazano i pokazano da su sredstva legalnog porijekla”, kazao je Đukanović.

Zamjenik tužioca je istakao da mu je potrebno određeno vrijeme da bi se izjasnio u vezi s podneskom odbrane sa 43 pisana dokaza, jer su mu kasno dostavljeni, nakon čega je suđenje odgođeno.

Advokat odbrane Miodrag Golubović je istakao da se na ovaj način postupak samo nepotrebno odugovlači.

“Mi već unarijed znamo mišljenje tužioca, da se neće složiti, jer mu ovi dokazi ne idu u prilog”, kazao je on.

Viši sud u Bijelom Polju, u maju prošle godine, osudio je Šarića i Lončara na osam, odnosno na šest godina zatvora zbog pranja novca, ali je ta presuda kasnije ukinuta u Apelacionom sudu.

Optužnicom im se stavlja na teret da su se udružili od 24. decembra 2007. do kraja 2010. godine kako bi putem bankarskog poslovanja prikrili porijeklo 21.353.879 eura, za koje su znali da su zarađene prodajom droge.

Mlađeg brata odbjeglog Darka Šarića sud je tada oslobodio optužbi za kriminalno udruživanje i šverc droge u Italiji.

Suđenje se nastavlja 9. i 12. decembra ove godine, čitanjem nalaza i neposrednim saslušanjem vještaka Milićevića.

Bonus video: