Norvežanin Karlsen postao svjetski šampion u šahu

Karlsen je prvi šahista iz zapadne hemisfere koji je uspio da dođe do titule poslije 1975. godine, kada je najbolji bio Amerikanac Bobi Fišer
0 komentar(a)
Magnus Karlsen, Foto: Beta AP
Magnus Karlsen, Foto: Beta AP
Ažurirano: 22.11.2013. 16:21h

Remijem u 10. partiji protiv Indijca Višvanatana Ananda, norveški šahista Magnus Karlsen postao je danas novi svjetski šampion, naslijedivši na tronu upravo Ananda, koji je vladao svjetskim šahom od 2007. godine.

Karlsen, koji je bio izazivač i prije meča najbolje rangirani šahista u svijetu, trijumfovao je ukupnim rezultatom 6,5:3,5 na turniru koji se igrao u indijskom gradu Čenaju.

Karlsen je prvi šahista iz zapadne hemisfere koji je uspio da dođe do titule poslije 1975. godine, kada je najbolji bio Amerikanac Bobi Fišer.

"Anand je šampion dugi niz godina i jedan je od najvećih igrača svih vremena. Presrećan sam što sam ga pobijedio", rekao je Karlsen, koji važi za šahovskog vunderkinda današnjice.

Bilo je predviđeno da meč između dvojice šahista traje najviše 12 partija, ali je Karlsen obezbijedio titulu već poslije 10, pošto mu je danas bio dovoljan i remi.

Prve četiri partije su završene remijem, poslije čega je Karlsen dobio dvije partije. Zatim su odigrana još dva remija, a Norvežanin je juče poveo sa 6:3 poslije devete partije. S današnjim remijem Karlsen je došao do 6,5 poena što je bilo dovoljno za titulu.

Bonus video: