Zagreb: Preminuo pacijent iz Podgorice kome je presađeno srce

S.B. je prvi pacijent iz Crne Gore, kome je u Hrvatskoj presađen organ od donora iz Njemačke
65 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, Foto: Savo Prelević
Klinički centar, bolnica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.11.2013. 14:49h

Pacijent S.B. iz Podgorice kome je sredinom mjeseca transplanitrano srce u Klinici za kardiohirurgiju Zagreb, preminuo je u ponedjeljak veče od komplikacija sa moždanom cirkulacijom, izjavila je Nacionalna koordinatorka za transplantacije prof. dr Marina Ratković.

Ona je kazala da se pacijent dobro oporavljao poslije operacije, te da je bio isključen sa kardiološke potpore.

“Pacijent je dobio dobro i zdravo srce, koje je funkcionisalo besprekorno nakon transplantacije”, kazala je Ratković. Napomenula je da riječ o izutetno teškom srčanom bolesniku.

“Pacijent je dobio dobro i zdravo srce, koje je funkcionisalo besprekorno nakon transplantacije”, kazala je Ratković

Transplatacija je urađena 14. oktobra i S.B. je prvi pacijent iz Crne Gore, kome je u Hrvatskoj presađen organ od donora iz Njemačke, nakon potpisivanja Protokola o saradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja između dvije države. Pacijent iz Crne Gore primljen je na Kliniku u Zagrebu tri i po mjeseca ranije u vrlo teškom stanju, zbog čestih prekida rada srca.

Prema Protokolu, državljani Crne Gore koji čekaju na transplantaciju jetre ili srca, mogu se upisati u listu čekanja Hrvatske na presađivanje tih organa, preko izabranih transplantacijskih centara u Hrvatskoj, a uz prethodnu saglasnost oba nadležna ministarstva.

Ratković je ranije saopštila da je odziv za uzimanje donorskih kartica u Crnoj Gori još mali, pa su nadležni zaključili da se mora promijeniti postojeći zakonski okvir, kako bi se uvela pretpostavljena saglasnost za donaciju organa od osoba sa dokazanom moždanom smrću, prema važećim medicinskim kriterijumima i standardima.

"U tom smislu postoje dvije kategorije ljudi: oni koji se za života izjasne da ne žele da doniraju svoje organe nakon smrti i oni se isključuju kao mogući donori, a osobe koje u toku života potpišu donorsku karticu ili se za života ne izjasne da hoće da budu davaoci u slučaju smrti, mogu biti donori organa. Oni ne mogu biti donori organa jedino u slučaju da se njihova porodica ili rodbina izjasni da ne želi da odobri doniranje organa", saopštila je Ratković.

Ona je upozorila da su veoma male mogućnosti da svi pacijenti kojima je neophodna transplantacija organa dobiju potrebni organ od živog davaoca.

Bonus video: