Alternativne terapije za liječenje raka dva puta povećavaju šansu za smrt

0 komentar(a)
ljekar, doktor, tumor, rak, kancer, Foto: Shutterstock.com
ljekar, doktor, tumor, rak, kancer, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.07.2018. 15:14h

Ljudi koji koriste hompeopatiju, biljne ljekove i druge alternativne terapije kao dio njihovog tretmana za liječenje raka, navodno, dva puta imaju veću šansu da umru od oboljenja u odnosu na one koji koriste samo standardne medicinske tretmana, pokazala je studija.

To se događa zato što pacijenti koji koriste savremene (alternativne) terapije često odbijaju neki ili sve preporučenih medicinskih tretmana što dovodi do mnogo lošijeg stanja, pronašli su istraživači sa Univerziteta Jejl, piše "Independent".

Neželjena dejstva medicinskih tretmana za borbu protiv raka mogu biti drhtavica, mučnina, bolovi u zglobovima, zamor i neplodnost, te mnogi pacijenti traže način da dovedu život u ravnotežu i povećaju šansu da prežive zbog čega se često odlučuju za alternativnu medicinu.

Alternativna (savremena) medicina pokriva širok opus trendova i tradicija za borbu protiv raka koje nisu naučno dokazane. Neki od najpopularnijih su kineska biljna medicina i homeopatija, suplementi u ishrani, čista hrana, (clean eating), joga i masaža.

I dok su studije pokazale da neke alternativne terapije, uključujući masažu i akupunkturu, mogu da povećaju kvalitet života mnogi pacijenti se suočavaju sa neželjenim dejstvima ovih tretmana, a prema studiji takođe veruju da im mogu pomoći da pobede bolest i prežive. Između 48 i 88 odsto pacijenata se opredeli da koristi savremenu terapiju kao dio svog tretmana.

"Nažalost, postoji velika konfuzija o ulozi savremenih terapija", kaže dr Skajler Džonson, vodeći autor studije koja je objavljenja u "Žurnalu američke medicinske asocijacije onkologa" (Journal of the American Medical Association Oncology).

Dok savremene, odnosno alternativne terapije, mogu da se koriste kao dodatno sredstvo i podrška pacijentima kako bi se lakše borili sa simptomima raka, kao i reakcijama organizma nakon hemijskog tretmana, čini se da su one označene kao dovoljno efektivan tretman protiv raka, prenosi Nedeljnik.

Bonus video: