Crnogorski duo snima dva diska Bahove muzike

Cerović i Krivokapić su odabrani da snime transkripcije šest Bahovih engleskih svita, koje su u originalu pisane za čembalo
1 komentar(a)
duo, Goran Krivokapić, Danijel Cerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
duo, Goran Krivokapić, Danijel Cerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.11.2013. 15:08h

Crnogorski gitaristički duo, koji čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović, snimiće dva CD-a muzike Johana Sebastijana Baha za izdavačku kuću “Naxos“, najveću na svijetu za izdavanje zvučnih zapisa iz domena klasične muzike. Snimanje će se odvijati u “Naxos“ studiju u Torontu, a za produkciju je zadužen Norbert Kraft.

Namjera “Naxosa“ je da se “zabilježi“ i izda cjelokupno umjetničko muzičko nasljeđe, a određeno djelo ili čitavi opusi pojedinih kompozitora povjeravaju se najreprezentativnijim umjetnicima i ansamblima. Cilj im je da muzika uvijek bude u prvom planu, i da takve interpretacije u stilskom, žanrovskom i umjetničkom smislu postanu referentne.

“Crnogorski gitaristički duo je odabran da snimi transkripcije šest Bahovih engleskih svita, koje su u originalu pisane za čembalo, a predstavljaju biser muzičke literature čitavog Bahovog opusa, baroka i klasične muzike uopšte. Ovakav poduhvat predstavlja do sada nezabilježen integralni tonski zapis za duo gitara pomenute muzike“, kazali su Cerović i Krivokapić.

Crnogorski gitaristički duo je nastao 2005. godine a njihov repertoar čine transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija XIX vijeka, a posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. Duo je do sada uspješno nastupao u Crnoj Gori, Njemačkoj, Španiji, Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Sloveniji, BiH, Albaniji i Poljskoj. Muzički centar Crne Gore izdao je njihov CD sa djelima Pjacole, Bogdanovića i Domenikonija.

Tehnička virtuoznost kao i karakteristične interpretacije starog i novog repertoara Krivokapića su svrstali u red vodećih gitarista mlađe međunarodne muzičke scene. Dobitnik je 18 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, te više regionalnih i međunarodnih priznanja. Kao solista nastupao je širom Crne Gore, ali i po svijetu, a od 2010. godine vodi klasu studenata na postdiplomskim studijama na Međunarodnoj Akademiji gitare u Koblencu, Njemačka.

Cerović je takođe dobitnik brojnih priznanja na takmičenjima za gitaru u regiji i u inostranstvu. Kao solista i član kamernih ansambala često nastupa na festivalima. Jedan je od osnivača i umjetnički direktor nikšićkog “Guitar festivala”, a od 2003. godine angažovan je kao stručni saradnik u nastavi na Muzičkoj akadamiji na Cetinju. Član je odbora za muziku pri CANU.

Bonus video: