Prijave protiv Milana Radovića zbog govora mržnje prema LGBT osobama

Radović je kontinuirano javno objavljivao homofobične objave na svom FB profilu uoči, tokom i nakon održavanja Montenegro Pride-a, a što je prenešeno i u medijima
105 pregleda 16 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Screenshot (YouTube)
Milan Radović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 18.11.2013. 16:20h

Predstavnici LGBTQ asocijacije Kvir Montenegro podnijeli su pritužbe protiv vršioca dužnosti načelnika kazneno-popravnog doma Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, Milana Radovića zbog, kako su naveli, javnog podstrekivanja na diskriminaciju i širenja mržnje i netrpeljivosti prema osobama te populacije.

Kako je saopšteno iz Kvira, asocijacije koja je organizovala Povorku ponosa 20. oktobra u Podgorici, pritužbe su podnijeli i zbog javnog podstrikivanja na diskriminaciju i širenja mržnje i netrpeljivosti prema Kviru i predsjedniku Upravog odbora te organizacije, Danijelu Kaleziću.

“Radović je nazivao (Paradu ponosa) nasiljem nad moralnom i ljudskom prirodom i 'nasrtaja nad moralnim opredelenjem većine građana' i agresivnom 'pomocijom abnormalnog sexualnog opredelenja' koje 'stiže sa svih strana', uz nazivanje LGBTIQ osoba 'šacicom egzibicionista'”

“Radović je kontinuirano javno objavljivao homofobične objave na svom profilu na društvenoj mreži Facebook uoči, tokom i nakon održavanja Montenegro Pride-a, a što je prenešeno i u medijima na sam dan održavanja Povorke ponosa”, kaže se u saopštenju Kvira.

Iz te asocijacije su precizirali da su pritužbe podniijeli Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Ministarstvu pravde, Savjetu za zaštitu od diskriminacije i Etičkom odboru Uprave za kadrove Crne Gore, “zbog toga što je Radović širio neistinite informacija o plaćanju učešća na povorci ponosa osobama koje su bile dio Montenegro Pride-a”.

“Radović je nazivao taj događaj nasiljem nad moralnom i ljudskom prirodom i 'nasrtaja nad moralnim opredelenjem većine građana' i agresivnom 'pomocijom abnormalnog sexualnog opredelenja' koje 'stiže sa svih strana', uz nazivanje LGBTIQ osoba 'šacicom egzibicionista'”, naveli su Kvira.

U toj asocijaciji smatraju da je u pitanju slučaj diskriminacije koji se ne može dovesti u pitanje, te napominje, kako su kazali, i da deklarativno zalaganje Radovića za kažnjavanje nasilnika koji su tokom trajanja Montenegro Pride-a vršili nasilje i uništavali javnu imovinu, “ne može biti olakšavajuća, niti okolnost koja ga može osloboditi odgovornosti za učinjenu diskriminaciju”.

“Svojim javnim djelovanjem na društvenoj mreži Fejsbuk, Radović je direktno nanio štetu politici, dosadašnjim dostignućima i ugledu Vlade Crne Gore i Ministarstva pravde kada su promocija i zaštita ljudskih prava LGBTIQ osoba u pitanju”, ocijenili su iz Kvira.

Iz te asocijacije su, kako su objasnili, zatražili i disciplinsko sankcionisanje Radovića, kao i iskorištavanje svih ostalih dostupnih mogućnosti kada je sankcionisanje tog službenika Ministarstva pravde u pitanju, “i zahtijeva da Radović obriše sve homofobične objave sa svog profila na društvenoj mreži Fejsbuk”.

Iz Kvira su zatražili i da Radović uputi javno izvinjenje zbog diskriminacije i širenja netrpeljivosti i mržnje prema LGBTIQ osobama u Crnoj Gori.

Bonus video: