Španjola 018 na putu da postane rezidencija umjetnosti

Treći festival kulture, novih ideja i kreativnosti ove godine ima dva segmenta i biće održan 10-11. avgusta i krajem septembra
106 pregleda 0 komentar(a)
Španjol 018, Foto: Slavica Kosić
Španjol 018, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.07.2018. 09:46h

Španjola 018, treći festival kulture, umjetnosti, novih ideja i kreativnosti biće održan 10. i 11. avgusta na istoimenoj tvrđavi, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

"Ove godine tema je 'Objekat' ili 'Object' kojom želimo skrenuti pažnju umjetnicima na bitnost objekata unutar tvrđave, a sastojaće se iz dva dijela", kazao je u ime organizatora NVO “Sinergija”, Vuk Čvoro.

Prvi dio koji je audio-vizuelni, medija festival pod nazivom „4 Circle“ po simbolu sa četiri kruga koja predstavljaju četiri kule tvrđave, a ovaj naziv može se i čitati kao “Za zajednicu”, “Za krug”, “Za život”.

Pored audio-vizuelnih instalacija predviđen je muzički nastup domaćih i inostranih DJ-eva.

“Jedan od glavnih karika ovog događaja je gost iz USA, Los Angelesa, David Khanjian - DAVI, poznati DJ i producent tech-house progressive zvuka koji sa izdanjima na Outside the Box Music, Treibstoff, Nine Record, Stripped Music Recordings, Bits & Pieces ostavlja neizbrisiv trag na globalnoj mapi među progressivnim techno svijetom.

U dvovečernjem programu praćenom svjetlosnim i vizuelnim instalacijama, nastupiće i muzičari iz Herceg Novog: 2Beat (Dejan Matović, Dado Babić), P.S. (Slobodan Bobo Popović), Budo Šuković, bodziE (Bojan Vujičić), DJ Lerr iz Ulcinja, Rayo Raičević iz Bara, Proximus iz Nikšića kao i duo iz Beograda Nemax & Vanović”, objasnio je Čvoro uvjeren da će ovakvim programom privući ogroman broj internacionalnih posjetilaca koji prate ovakve događaje i time uticati na bolji kvalitet i ponudu grada u toku turističke sezone.

Cijena ulaznice za muzički dio programa su za prvu noć 10 eura, za drugu pet, a nakon 22 časa cijene ulaznica se povećavaju na 13 i osam eura.

“Drugi dio koji se naziva „Artist in Residence“ i podrazumijeva: raspis poziva za umjetnike, prijavu umjetnika iz regiona i okolnih zemalja (Srbija, Hrvatska, BiH, Republika Srpska, Makedonija, Albanija..), selekciju umjetnika, njihov boravak na kampu u okviru tvrđave Španjola gdje će imati predavanja, organizovane obilaske grada, i gdje će kroz svoje umjetničko djelovanje izraziti sebe na tvrđavi u cilju skretanja pažnje na bolju upotrebu i plemenitiji izgled kompleksa”, naveo je Čvoro.

U sklopu Dana evropske baštine 2018. u organizaciji Ministarstva kulture, na Španjoli će od 21. do 30. septembra boraviti umjetnici i u njoj intervenisati nezavisno od objekata i odgovoriti na temu “objekat” tako da ne naruše njihov integritet, ali da alarmiraju javnost uznemiravajućim stanjem objekata unutar kompleksa, objasnio je Čvoro.

Iza oba dijela manifestacije stoje lokalne organizacije NVO Sinergija, Omladinski kulturni centar (OKC), Groovy Castel Nuovo (GCN) i Udruženje likovnih umjetnika Herceg Novog (ULU), kao i mnogi spoljni saradnici i pojedinci. Realizaciju programa pomogli su Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest, Turistička organizacija Herceg Novog i sponzori.

U ime agencije Public Relations iz Beograda, Predrag Vujovićističe da je ta agencija odlučila da, pro bono, pomogne Sinergiji u ostvarivanju vizije da od kulturno-istorijskih spomenika naprave funkcionalne prostore i mjesta za realizaciju značajnih kulturnih i edukativnih projekata, te će im biti na raspolaganju.

Program aktivacije tvrđave Španjola započet je u julu 2016. godine na inicijativu NVO “Sinergije” i uz pomoć ostalih organizacija iz Herceg Novog koje su voljne očuvanju svog nasljeđa i njegove aktivacije i uključivanja u savremene tokove života. Poenta je bila kroz alternativnu kulturno-umjetničku scenu ponuditi gradu nove sadržaje, naročito za mlade ljude, a pritom od napuštenog mjesta vremenom stvarati koristan gradski prostor i dostojno kulturno dobro.

Tvrđava je još neistražena

U pripremnoj fazi radili su, kao i na prethodnim smotrama, na uređenju prostora tvrđave, uz poštovanje njenog statusa kao kulturnog dobra.

“S obzirom na to da u organizaciji imamo arhitekte koji su svjesni vrijednosti objekta i usko sarađuju sa konzervatorima u Herceg Novom i onim u Upravi za zaštitu kulturnih dobara u Kotoru i na Cetinju, vodiće se računa o adekvatnom pristupu u uređenju koje ne narušava vrijednosti ovog kulturnog dobra”, kazao je Čvoro.

“Znamo takođe da je tvrđavu potrebno cjelokupno istražiti, ona je jako neistražena, a takođe sakupiti i još potrebne arhivske građe, te sve objekte konsolidovati do trajne i integralne rekonstrukcije koju će tadi finalna namjena koja joj se odredi. Manjim sanacijama mi želimo da vodimo ovo mjesto do momenta kada će se steći uslovi za cjelokupno sagledavanje čitave slike Španjole”, ustvrdio je Čvoro, uvjeren da taj prostor jednom možda postane rezidencija umjetnosti.

Bonus video: