Njemac želi da zadrži otkriveno nacističko blago vrijedno milijardu eura

"Nadam se da će se čitava stvar brzo riješiti i da će mi slike konačno biti vraćene", rekao je Gurlit
60 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2013. 14:37h

Vremešni Njemac Kornelijus Gurlit (80), koji je u svom stanu u Minhenu sakrivao nacističko blago, neće se odreći od njega bez borbe, piše portal France 24.

On je u intervjuu nedjeljniku "Špigl" rekao da je njegov otac, uticajni trgovac umjetninama u nacističkom režimu, do slika došao legalnim putem i da je zajedno sa ostalim potomcima zakoniti vlasnik.

"Ništa neću vratiti dobrovoljno. Nadam se da će se čitava stvar brzo riješiti i da će mi slike konačno biti vraćene", rekao je Gurlit.

Njemac, koji ima srčanih problema, tvrdi da je državnim tužiocima, koji su ga provjeravali zbog utaje poreza i pronevjere, dao dovoljno dokumenata koji dokazuju njegovu nevinost.

Gurlit kaže da je šokiran zbog neželjene pažnje, uključujući fotoreportere koji ga opsjedaju kada izađe iz kuće, čak i kada kupuje namirnice u supermarketu.

"Nisam Boris Beker, šta ti ljudi žele od mene? Sve što želim je da živim sa mojim slikama".

Slike pronađene u stanu Gurlita

Gurlit je sin Hildebranda Gurlita, jednog od trgovaca umjetninama koje su nacisti ovlastili da prodaju oduzete i opljačkane umjetnine kako bi se domogli stabilnih stranih valuta.

Brojne slike su prodate, ali je porodica Gurlit dobar dio zadržala.

Vjerovalo se da je većina umjetnina izgubljena ili uništena, ali su se pojavile tokom rutinske poreske inspekcije u Gurlitovom stanu u februaru 2012.

Trenutno se nalaze na tajnoj lokaciji.

Njemačke vlasti sprovode istragu tvrdeći da žele da spriječe pojavu lažnih vlasnika blaga, među kojima su slike Henrija Matisa, Pabla Pikasa i Marka Šagala.

Galerija

Bonus video: