Dijak kritikovao čelnika WADA zbog Jamajke i Kenije

On nije rekao o kom sponzoru se radi, ali tvrdi da je kompanija odustala pošto bi reprezentaciji Jamajke moglo da bude zabranjeno da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine
51 pregleda 0 komentar(a)
Jusein Bolt, Foto: Reuters
Jusein Bolt, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2013. 15:05h

Predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamin Dijak kritikovao je danas Svjetsku anti-doping agenciju (WADA) zbog, kako je rekao, "besmislene" kampanje koju vodi protiv Jamajke i Kenije zbog njihovih doping procedura.

WADA je početkom mjeseca izvršila vanrednu provjeru u Jamajci, pošto je bivša direktorka jamajčanske anti-doping komisije Rene En Širli rekla da atletičari prije Olimpijskih igara u Londonu prošle godine nisu testirani nekoliko mjeseci.

Vlada Kenije započela je istragu zbog navoda o rasprostranjenom korišćenju nedozvoljenih supstanci svojih atletičara.

"Sportisti iz tih zemalja su najčešće i najviše testirani sportisti na svijetu. Sve ovo je besmisleno. WADA je išla na Jamajku i šta je pronašla? Ništa", rekao je Dijak.

Jamajčanski sprinteri Jusein Bolt i Šeli En Frejzer Prajs sinoć su u Monaku proglašeni za najbolje svjetske atletičare. Bolt je peti put dobio tu nagradu.

On je na Svjetskom prvenstvu u Moskvi, u avgustu, osvojio zlatne medalje u trkama na 100 i 200 metara i u štafeti 4 x 100 metara, a u istim disciplinama trijumfovao je i na Svjetskom prvenstvu 2009. godine, kao i na Olimpijskim igrama 2008. i 2012. godine.

Frejzer Prajs je prvi put proglašena za najbolju atletičarku svijeta.

Ona je u Moskvi odbranila zlato na 100 metara i osvojila zlato na 200 metara i u štafeti 4 x 100 metara.

Bolt je rekao da je izgubio potencijalnog sponzora zbog priče o dopingu u Jamajci.

On nije rekao o kom sponzoru se radi, ali tvrdi da je kompanija odustala pošto bi reprezentaciji Jamajke moglo da bude zabranjeno da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

"To je problem, pošto me je sponzor kontaktirao, a Agencija ih je savjetovala da ne bi trebalo da sarađuju sa mnom. Mnogo stvari se događa vezano za doping i to bi trebalo ispraviti i razjasniti jer uzrokuje mnoge probleme za mene i za atletiku. Sve mora da se sredi jer me to košta mnogo novca, a ja nisam baš srećan zbog toga", rekao je Bolt.

Bonus video: