Praistorija Nikšića iz prve ruke

Četvoro nikšićkih gimnazijalaca boravilo je u selu Petrovići, gdje su učili o arheologiji i Crvenoj stijeni
226 pregleda 1 komentar(a)
gimnazijalci arheologija, Foto: Zoran Đurić
gimnazijalci arheologija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.07.2018. 08:38h

U cilju približavanja rada muzeja mlađoj publici, ali i predstavljanja arheološkog bogatstva Nikšića, JU „Muzeji i galerije“ i arheolog Vasilije Marojević realizuju projekat „Praistorija na teritoriji opštine Nikšić“.

Ideja projekta je da prezentujemo kulturnu baštinu, prije svega praistorije, sa teritorije opštine Nikšić, kao i da mlađu populaciju iz nikšićkih srednjih škola povežemo sa radom lokalnog muzeja i tako doprinesemo njihovoj edukaciji kada je u pitanju znanje o kulturnoj baštini opštine Nikšić, ali i popularizaciji arheologije”, kazao je Marojević “Vijestima”.

U okviru ovog projekta, četvoro nikšićkih gimnazijalaca boravilo je u selu Petrovići, pedesetak kilometara od Nikšića, gdje su učili o arheologiji, ali i o najznačajnijem arheološkom lokalitetu u Crnoj Gori, Crvenoj stijeni.

U Petrovićima, u okviru projekta “Putevi kontinuiteta”, koji realizuje Narodni muzej Crne Gore, ekipa stručnjaka iz Crne Gore i svijeta od 2004. vrši istraživanja u Crvenoj stijeni, lokalitetu na kome se može pratiti 200 hiljada godina praistorije. Ovoga ljeta sa njima je, na oduševljenje svih, radilo i četvoro gimnazijalaca.

“Rukovodioci istraživačkog tima bili su oduševljeni idejom da nam se priključe gimnazijalci jer želja svih nas je da ispunimo i edukativnu stranu ovih istraživanja. Njih četvoro je bilo uključeno u rad počev od samih iskopavanja do raznoraznih istraživanja u laboratorijama koje imamo. Njihov doprinos je ove godine prilično vidljiv i imamo ideju da sledeće godine proširimo i dovedemo veći broj učenika”, kazao je Marojević.

Aleksa Pavlićević, Jovana Roganović, Anđela Pantović i Borka Mumović, nijesu krili zadovoljstvo što su, makar na kratko, bili dio takvog ekspertskog tima i što se vraćaju kući bogatiji za nova znanja, iskustva, ali i stečene prijatelje.

“Prethodno sam malo bio upoznat kako sa arheologijom, tako i sa lokalitetom Crvena stijena. Profesori iz inostranstva su nam prezentovali o dosadašnjim istraživanjima i naučili smo dosta, tako da i mi možemo društvo upoznati sa onim što smo naučili. Jako mi se svidjela ideja oko ovog projekta. O Crvenoj stijeni sam zaista znao malo, a tek sada vidim kakvo blago Crna Gora ima”, kazao je Aleksa i dodao da su pored rada i učenja imali mjesta i za druženje, pa su tako imali priliku da prisustvuju i prvom vjenčanju na tom lokalitetu.

Projekat traje do kraja septembra kada će biti organizovane izložbe nalaza sa dva najznačajnija praistorijska lokaliteta na teritoriji opštine Nikšić - Crvene stijene i Vrbičke pećine.

Bonus video: