Vježbe za trudnice: Ojačajte mišiće i poboljšajte cirkulaciju

Vježbe iz statičkog položaja povećavaju vašu stabilnost i aktiviraju niz mišića
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2013. 09:12h

Ako ste trudni, pokušajte da dolje navedene vježbe uključite u vašu svakodnevicu.

One će ojačati vaše mišiće, tako da se možete lako nositi sa dodatnom težinom. Ove vježbe će učiniti vaše zglobove jačim, poboljšaće cirkulaciju, ublažiće bolove u leđima i uopšteno, pomoći da se osjećate dobro.

Čučnjevi s fitness loptom

Stanite uspravno s fitness loptom iza leđa i na zid, noge u širini ramena. Spustite se prema dolje dok vam koljena ne budu pod 90 stepeni, pazeći da zadržite vaše pete na podu. Ako ne možete saviti noge pod 90 stepeni, spustite se dolje koliko možete - a zatim se vratite u početni položaj. Postupno radite do 10 ponavljanja.

Podizanje noge

Za jačanje leđa i trbušne muskulature, pokušajte da podignete nogu. Počettni položaj je na šakama i koljenima, držeći ruke opružene, a ruke neposredno ispod ramena. Podignite desno koljeno, a zatim opružite nogu paralelnu sa podlogom – i istovremeno suprotnu ruku od noge, takođe paralelnu sa podlogom. Ponovite i obrnuto. Postupno radite do 10 ponavljanja na obje strane.

Penjanje na klupu

Za ovu vježbu potreban vam je steper, švedski sanduk, klupa, stolica ili slično. Smjestite se u blizini zida, stuba, drveta ili ograde kako biste imali podršku za ravnotežu. Iskoračite jednom nogom. Zatim korak nazad u početni položaj.

Kad radite ovu vježbu, ne zaboravite da držite leđa pravo i postavite puno stopalo na klupi. Učinite onoliko ponavljanja koliko što možete, zavisno od vaše forme. Zaustavite se kada ste umorni.

Bočne daske

Vježbe iz statičkog položaja povećavaju vašu stabilnost i aktiviraju niz mišića duž bočnih strana tijela.

Za bočnu dasku, lezite na lijevoj strani i podignite se na lijevu podlakticu. Postavite lijevo rame odmah iznad lijevog lakta, držite ramena, kukove i koljena u liniji.

Držite desnu ruku duž strane tijela. Zadržite nekoliko sekundi, a zatim se spustite na pod. Postupno radite do 10 ponavljanja. Ponovite i sa drugom stranom.

Galerija

Bonus video: