Istraga tapka u mjestu: Još se ne zna ko je bacio bombu u dvorište Softića

Od drugog napada na novinara "Vijesti" Tufika Softića prošlo je tri mjeseca, a policija i dalje nema pouzdan trag koji bi ih odveo do izvršioca i nalogodavaca
526 pregleda 5 komentar(a)
Vladan Simonović, Foto: Interpol
Vladan Simonović, Foto: Interpol
Ažurirano: 17.11.2013. 20:18h

Beranac Vladan Simonović saslušan je u okviru istrage bombaškog napada na novinara Tufika Softića i navodno je prošao poligrafsko testiranje.

To su "Vijestima nedjeljom" nezvanično rekli iz Uprave policije, ponavljajući da intenzivno rade na rasvjetljavanju napada na Softića.

Od drugog napada na Softića prošlo je tri mjeseca, a policija i dalje nema pouzdan trag koji bi ih odveo do izvršioca i nalogodavaca.

Inspektori beranske policije i njihove kolege iz Sektora kriminalističke policije iz Podgorice, još u prvim danima istrage saslušali su više osoba povezanih sa Simonovićem i provjeravali alibi nekoliko njegovih rođaka, kako bi suzili krug mogućih napadača.

Softiću je iz policije nezvanično rečeno da je Simonović prihvatio poligraf i ispitivanje obavljeno u istražnom zatvoru u Bijelom Polju, ali nije poznato da li su ga inspektori ispitivali samo o poslednjem napadu na Softića ili i o njegovom prebijanju 2007. godine.

“Vijestima” iz Uprave policije nije odgovoreno na pitanje da li je završeno vještačenje tragova izuzetih tokom uviđaja i da li je poznato koji je eksploziv korišćen tokom napada na Softića

"Kao što sam i ranije rekao, slučajevi napada na nezavisne medije, novinare i zastrašivanje novinara, u trenutnoj situaciji mogu se rješavati samo uz jake pritiske međunarodne zajednice. Zato što će rasvjetljavanje tih slučajeva pokazati na djelu spregu kriminalnih grupacija i bezbjednosnih struktura koje su stub vlasti", kazao je Softić.

Istakao je da je sasvim siguran da su obje kriminalne grupacije, od kojih je dobijao prijetnje prije napada 2007. godine, bile u sprezi sa bezbjednosnim strukturama.

"Ne pričam to na pamet, imam vrlo jake argumente kada to kažem i spreman sam da te argumente podijelim sa predstavnicima međunarodne zajednice koji insistiraju na rješavanju tog i drugih slučajeva. Time što govorim, govorim i da rasvjetljavanje napada na novinare nije ni malo jednostavan i lak posao, dok se ne demontiraju bezbjednosne službe, a to nije moguće bez smjene vlasti", naglasio je Softić.

On je ranije kazao da mu je iz policije nezvanično rečeno da imaju podatke o tome, ko su izvršioci i nalogodavci napada iz 2007. godine i da se radi na obezbjeđivanju dokaza.

Naglasio je da je kroz sve što mu se sada dešava, prošao prije šest godina, kada je pretučen ispred porodične kuće u Beranama.

Softić je tada pozvao sve predstavnike međunarodne zajednice da nastave sa pritiskom na crnogorske institucije.

Novinaru “Vijesti” i “Monitora” ranije je iz policije rečeno da je sklopljen mozaik o tome što se dogodilo 2007. godine ispred njegove kuće, kada je brutalno pretučen.

“Ako je vjerovati tim informacijama, zna se ko su bila dva mladića koja su držala bejzbolke. Oni sada nijesu u Crnoj Gori. Nalogodavac, takođe. Zna se kad im je dao novac. Ostaje sve to da se dokaže i ja to prihvatam sa skepsom. Da li je to moguće dokazati poslije šest godina, otvoreno je pitanje”, rekao je Softić.

Naglasio je da se postavlja i pitanje odgovornosti za sve one koji su radili na tom slučaju 2007.

“Ubijeđen sam da je taj slučaj mogao biti riješen i tada da osoba na koju se ukazuje kao nalogodavac nije bila debelo zaštićena u Crnoj Gori”.

U dvorište porodične kuće Softića, u nedjelju 11. avgusta, oko 22 sata bačen je eksploziv.

“Vijestima” iz Uprave policije nije odgovoreno na pitanje da li je završeno vještačenje tragova izuzetih tokom uviđaja i da li je poznato koji je eksploziv korišćen tokom napada na Softića.

Šest godina ranije, Softić je brutalno pretučen na kućnom pragu.

Prije posljednjeg napada, pisao je da je Simonović uhapšen zbog sumnje da je sa Rožajcem Velijom Hotom u Crnoj Gori oprao više od milion eura stečenih od prodaje droge u inostranstvu.

Softić je o tom slučaju pisao i u “Vijestima” i u “Montoru”.

Bonus video: