Država da uvede red i ne povlađuje jahtašima

Radi se o drugoj većoj pomorskoj nesreći u Crnoj Gori u desetak dana, nakon prošlonedjeljne tragedije u Ulcinju. Zabilježeno je i više izbjegnutih opasnih situacija sa nautičarima i jahtašima koji su na more izašli sa tehnički neispravnim i nepripremljenim plovilima
216 pregleda 36 komentar(a)
Jedrilica nesreća Oblatna, Foto: Siniša Luković
Jedrilica nesreća Oblatna, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.07.2018. 05:27h

Poljski državljani Pjotr Martin Makovski (39) i Emilija Agneska Pjaskovska (46) poginuli su nesreći koja se juče oko 12 sati dogodila na moru, oko osam milja jugoistočno od uvale Oblatna u zalivu Trašte.

To je druga veća pomorska nesreća u Crnoj Gori za desetak dana, nakon prošlonedjeljne tragedije u Ulcinju, kada su u sudaru turističkog brodića i tzv. banane koju je vukao jedan od skutera turističkog kompleksa “Karisma” na Velikoj plaži, smrtno stradale dvije. Povrijeđene su još dvije osobe, a svi su turisti iz Slovenije.

Pored toga, bilo je i više srećom i pravovremenom intervencijom spasilačkih službi izbjegnutih opasnih suituacija sa neopreznim stranim turistima, nautičarima i jahtašima koji nisu vodili računa o upozorenjima na vremenske nepogode ili su na more izašli sa tehnički neispravnim i nepripremljenim plovilima.

U jučerašnjoj nesreći, iz za sada neutvrđenih razloga, došlo je do sudara motorne jahte „Flipper“ tipa „Azimut 50“ pod britanskom zastavom i jedrilice „Karukera“ tipa „Bavaria 16“, koja vije zastavu Poljske. Jahtom “Flipper” upravljao je skiper Ivan Fatović (30) iz Tivta, a prema nezvaničnim informacijama, ona se “u momentu sudara kretala brzinom većom od 20 čvorova”. U momentu udara, poljska jedrilica nije plovila na jedra, već na motor.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan kazao je da je spašeno sedmoro djece i pet odraslih osoba.

Na „Flipperu“, koji je po nezvaničnim informacijama, udario u krmeni dio jedrilice, pored skipera bilo je troje odraslih osoba, među kojima i vlasnik broda ruski državljanin Sergej Hatuleviz Moskve i dvoje djece, ali niko od njih nije povrijeđen.

Sa stradalim skiperom i putnicom, na „Karukeri“ je navodno bilo ukupno 11 osoba među kojima i petoro djece. Jedna osoba sa jedrilice je navodno, pri sudaru pala u more, ali ju je ubrzo pokupila i spasila jedna od jahti koje su prolazile u blizini.

Unesrećenima su na moru, desetak minuta nakon sudara, prvi u pomoć pritekli članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Krtoli” iz Radovića, otac i sin Milan i Filip Vukšić. Oni su se gliserom kompanije “Una Montenegro” iz Tivta, iz uvale Oblatna uputili ka mjestu nesreće i tamo sa oštećene jedrilice preuzeli i evakuisali petoro djece i tri odrasle osobe.

Stradali poljski državljani i osobe koje su evakuisane sa oštećene jedrilice, prevezeni su do marine Zelenika gdje su ih dočekale i pregledale ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Oštećena jedrilica u teglju pilotskog broda Marine Zelenika kojim upravlja Nenad Banićević, takođe je dovučena u Boku, dok je “Flipper” do Zelenike stigao vozeći na sopstveni pogon.

“Kada sam stigao na mjesto udesa zatekao sam tamo tri plovila - dva koja su učestvovala u sudaru i treću jahtu koja je pomagala da se iz mora izvuku tijela poginulih. Nažalost, stradao je skiper koji je upravljao poljskom jedrilicom i žena koja je sjedjela do njega u kokpitu broda. Oni su stradali na licu mjesta i nije im se moglo pomoći”, kazao je Banićević novinarima po povratku u Zeleniku.

Na lice mjesta su upućena spasilačka plovila Uprave pomorske sigurnosti, kao i inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, ekipa Granične pomorske policije, tri plovila Porto Montenegra, te ekipa iz Marine Zelenika. U akciju je bio uključen i helikopter MUP-a, kao i Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat.

Prema nezvaničnim informacijama, spasioci su nezadovoljni ponašanjem zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Navodno, nijedna od ekipa Hitne pomoći iz Tivta, Kotora i Herceg Novog nije željela da se ukrca u policijski helikopter ili brod državnih službi koji bi ih prebacio do lica mjesta, da tamo odmah ukažu pomoć stradalima, već su tražili da im se eventualno povrijeđeni dopreme kod njih na kopno.

Čak i po prispjeću spasilaca sa evakuisanim učesnicima nesreće u Zeleniku, prošlo je nekoliko desetina minuta prije nego što se tamo pojavila ekipa HMP Crne Gore. Zbog ovakvog ponašanja, nezvanično saznajemo, protest je upućen ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću i direktoru ZHMS Saši Stefanoviću. Medicinari koji su spremno pohitali da pomognu ugroženima na mjestu nesreće bili su ljekari i medicinski tehničari Doma zdravlja Tivat koji su se ukrcali na vatrogasno-spasilački brod Porto Montenegra i uputili na mjesto udesa.

Nadležni organi pokrenuli su istragu o uzrocima ove teške pomorske nesreće, a vodi je zamjenik osnovnog državnog tužioca u Kotoru Žarko Pajković, dok je na lice mjesta upućen i sudski vještak pomorske struke Aleksandar Božović. Istražiteljima će za utvrđivanje dinamike i uzroka nesreće puno značiti i radarski snimci sa VTMIS sistema Uprave pomorske sigurnosti preko kojih se može rekonstruisati kretanje i brzina oba plovila, te na taj način uspostaviti koliku krivicu snose oba skipera u skladu sa tzv. Međunarodnim pravilima za izbjegavanje sudara na moru (PISM).

Neke od incidentnih situacija sa potencijalno ozbiljnim posljedicama, izbjegnute su u skorije vrijeme spletom srećnih okolnosti, poput slučaja kada je megakruzer “Crown Princess” 3. maja sa sidrišta ispred Dobrote oduvao jak istočni vjetar i zamalo ga bacio na obalu Prčanja. Prije mjesec u Boki je i trajekt “Teodo” kompanije Pomorski saobraćaj udario u obalu, jer je tokom manevra pristajanja u Lepetanima, po svemu sudeći pretrpio kvar na kormilu.

Stručnjaci, ali i žitelji primorja, slažu se u ocjeni da je stanje sigurnosti na moru ljeti u Crnoj Gori sve gore - prvenstveno zbog prave poplave tzv. vikend-nautičara koji su stekli ovlašćenja za upravljanje čamcem, čak i jahtama do 150 BRT, a da nisu završili skoro nikakvu obuku, niti u praksi poznaju ćudi mora i elementarna pravila sigurne plovidbe.

Kupači, posebno oni u Boki gdje se odvija i većina sezonskog pomorskog saobraćaja, ugroženi su od brzih glisera, skutera i jahti koji špartaju na sve strane, približavajući se obali na udaljenost znatno manjoj od minimalno dozvoljene, te vozeći brzinama znatno većim od maksimalno dozvoljenih 10 čvorova u zalivu, odnosno 6 čvorova u tjesnacu Verige.

Scene koje se svakodnevno mogu vidjeti u najužem dijelu Boke - 300 metara širokom tjesancu Verige - kada se na malom prostoru susreću brojne jahte i gliseri koje dolaze iz svih mogućih pravaca, prosto su nevjerovatne jer gotovo niko ne poštuje PISM, već se služi “zakonom jačega i bržega”.

Osumnjičeni za tragediju u Ulcinju u pritvoru

Pljevljaku Srđanu Daniloviću, za sada jedinom osumnjičenom za smrt dvoje slovenačkih državljana sudija Osnovnog suda Ulcinj Amir Đokaj odredio je u četvrtak pritvor do 30 dana.

Danilović se sumnjiči da je odgovoran za smrt Zejnepe Izahiri(35) i njenog desetogodišnjeg sina Y. I. i na teret mu se stavlja da je počinio teško djelo proiv bezbjednosti javnog saobraćaja. U nesreći na moru u blizini Velike plaže, odnosno hotelskog kompleksa kojim gazduje Karisma, teže su povrijeđeni i Izahirina kćerka J. I.(13) i njen suprug P. I.(36).

Danilović je dva dana prije toga upravljao skuterom koji je vukao takozvanu bananu sa Slovencima i u jednom momentu je izgubio kontrolu, što je dovelo do kobnog sudara sa brodićem “Suka 2”, vlasnika A. S. koji je prevozio turiste od Male do Velike plaže.

Prema saznanjima “Vijesti”, Danilović, iako u stanju šoka, pred tužiocem i sudijom, nije sporio odgovornost ali je naveo da mu je u jednom trenutku otkazao upravljač. Prema istim saznanjima, vještak je negirao da je došlo do greške u upravljaču, već da su nagli manevri uzrok gubitka kontrole nad plovilom i tragedije.

Ubica za tužilaštvo i dalje nepoznat

Ko je upravljao gliserom kojim je raskomadano tijelo Budvanina Dragana Trifunovića (44) dok je ronio nedaleko od starogradskih zidina nadomak plaže Pizana nije otkriveno ni nakon 14 godina.

Trifunović je 19. jula ronio u zoni gdje je strogo bilo zabranjeno kretanje plovila. Ubijen je naočigled mnogobrojnih kupača, koji su gledali kako gliser, krećući se iz pravca Slovenske plaže, prelazi preko čovjeka. Gliser je potom nestao, ostvaljajući teško povrijeđenog čovjeka u moru.

Očevici su istražiteljima vozača opisali kao “mladog čovjeka, starog između 20 i 25 godina” i rekli da je gliser bio bijele boje sa tamnoplavim dijelom. Slučaj je povjeren kotorskom sudu i njegovim istražnim organima koji su obavili uviđaj i sproveli veliki broj istražnih radnji, ali tužilaštvo nikada nije podiglo optužnicu, a gliser nije nikada identifikovan.

“Vijestima” je rečeno da taj slučaj nikada nije ni kvalifikovan kao ubistvo, već kao nesreća na moru.

To potvrđuje i odgovor iz Višeg državnog tužilaštva, odakle je saopšteno da kod njih nikada nije formiran predmet.

Slučaj je polako padao u zaborav, ali javnost se ponovo zainteresovala za pogibiju Budvanina u jeku istrage protiv budvanske kriminalne grupe, u jesen 2015. Tada su procurila svjedočenja ključnog svjedoka saradnika Rajka Kuljače koji je bio na čelu budvanske policije u vrijeme tragedije na moru.

Upućeni su tvrdili da je on navodno označio krivca u tom slučaju i rekao da je sve zataškano jer je gliserom upravljao neko sa “moćnim leđima”.

Bonus video: