Kan tuži Crnu Goru i traži 30.000 eura zbog neosnovanog pritvora

Advokat Zdravko Begović kazao je da je prije 12 godina Ljubiša bio uhapšen i osumnjičen za pokušaj ubistva Darka Kalezića u Budvi
1315 pregleda 0 komentar(a)
kan, Foto: Kurir
kan, Foto: Kurir
Ažurirano: 15.11.2013. 17:55h

Kontroverzni Budvanin Marko Ljubiša Kan, čije se ime dovodi u vezu sa narkobiznisom, tužio je državu Crnu Goru, zbog navodnog neosnovanog hapšenja i boravka u zatvoru, saznaju "Vijesti". Ljubiša tužbom traži od države oko 30.000 eura.

Njegov punomoćnik, advokat Zdravko Begović, kazao je da je prije 12 godina Ljubiša bio uhapšen i osumnjičen za pokušaj ubistva Darka Kalezića u Budvi.

“Bio je jedno vrijeme u pritvoru, da bi bio pušten da se brani sa slobode dok traje istraga. Nakon toga, sud ga proglašava krivim za pokušaj ubistva Kalezića i osuđuje na godinu dana zatvora”, rekao je Begović.

Nakon žalbe, kaže advokat, ta presuda je ukinuta prije 10 godina. Poslije toga predmet je prošao nekoliko sudija.

“Naposljetku došao je do sudije Višeg suda Dragoja Jovića, koji je raspisao interpolovu potjernicu za Ljubišom, prije godinu i po dana. Po potjernici Ljubiša je uhapšen u Srbiji gdje se četiri mjeseca nalazio u ekstradicionom pritvoru, nakon čega je izručen Crnoj Gori. Držan je u zatvoru u Spužu oko dva mjeseca da bi potom bio pušten nakon što je tužilac odustao od krivičnog gonjenja za pokušaj ubistva zbog nedostatka dokaza”, kazao je Begović.

To je bio povod da Kan tuži Crnu Goru zbog, navodnog, neosnovanog pritvora.

Marko Ljubiša zvani Kan povezuje se sa Zemunskim klanom Luke Bojovića, čiji je navodno blizak saradnik.

Ljubiša je ranjen u martu ove godine u Beogradu. Srpski mediji prenijeli se tada Kan krvav i izrešetan pojavio u Hitnoj pomoći, nakon što ga je tamo doveo taksista.

Rekao je svoje ime i počeo da gubi svijest i puls. Nije htio da kaže ko ga je, gdje i zašto upucao.

Ljekari su konstatovali četiri prostrjelne rane na vratu i tijelu. Lubiša je, prije nego što je ranjen, vozio bijeli “golf” Ulicom Vladimira Popovića, kada mu se približio crni “audi” sa zatamnjenim staklima i bočno ga udario, poslije čega je suvozač iz “audija” kroz prozor počeo da puca na njega, ispalivši više od 10 metaka.

S Kanom je u autu bio je još jedan muškarac koji je sjedio na mjestu suvozača, on nije bio povrijeđen.

Taksista koji je prevezao Kana u Hitnu pomoć rekao je srpskim medijima da je tokom vožnje ranjeni Ljubiša sve vrijeme bio svjestan.

"Zovem se Marko, teško sam ranjen, vozite me u Urgentni centar"

“Sam se pojavio pred vratima taksija, ušao i samo mi je rekao ’Zovem se Marko, teško sam ranjen, vozite me u Urgentni centar’. Bio je potpuno svestan i stalno je opipavao telo i gledao gde je pogođen”, kazao je između ostalog tada taksista, koji je naišao na Kana na raskrsnici Vladimira Popovića i Jurija Gagarina na Novom Beogradu.

To nije bio prvi napad na Budvanina, on je 2009. godine ranjen kod Arene posle utakmice Partizan-Panatenaikos kada je zadobio ustrelnu ranu u vrat.

Policija je tada zaključila da je reč o njegovim neraščišćenim kriminalnim računima.

Ime Marka Ljubiše svojevremeno je dovođeno u vezu i sa ubistvom Ivana Šćepanovića iz Kraljeva, inače bliskog rođaka kontroverznog Budvanina Ivana Delića.

Šćepanović je ubijen u Budvi u januaru 2011. godine, ali nikad nije dokazano da je Ljubiša imao bilo kakvu ulogu u toj likvidaciji.

Bonus video: