Neslavan konkurs za sudske izvršitelje: Malo ko hoće da utjeruje dugove

Ministarstvo pravde tražilo je čak 32 osobe koje bi trebalo da od građana “utjeruju dugove” u svim gradovima Crne Gore
371 pregleda 10 komentar(a)
sud, Foto: Ilustracija
sud, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 15.11.2013. 17:00h

Iako je Ministarstvo pravde planiralo da početkom naredne godine počnu sa radom javni izvršitelji koji će rješavati zastarjele pravosnažne sudske predmete, to se očigledno uskoro neće dogoditi.

Na oglas za javne izvršitelje javilo se svega šest pravnika, koji su ranije prošli obuku, a Ministarstvo pravde tražilo je čak 32 osobe koje bi trebalo da od građana “utjeruju dugove” u svim gradovima Crne Gore.

Zbog lošeg odziva kandidata, koji su prošli obuku, kasni i primjena Zakona o javnim izvršiteljima tako da će ministar Duško Marković sačekati sa prvom listom kandidata, koje će imenovati za javne izvršitelje i čiji će posao biti izvršenje oko 15.000 pravosnažnih sudskih odluka.

“Drugi po redu konkurs za javne izvršitenje objavljen je 8. oktobra, a na njemu se prijavilo šest kandidata. Svi prijavljeni kandidati imaju položen pravosudni ispit ili ispit za javnog izvršitelja i po tom osnovu ispunjavaju uslov za javnog izvršitelja. Za pribavljanje podataka o ispunjavanju uslova iz Zakona o javnim izvršiteljima, koji se odnose na raniju osuđivanost i na stečajni postupak u obavljanju privredne djelatnosti, Ministarsvo pravde se obratilo nadležnim organima koji vode odgovarajuće evidencije i dostavljanje podataka je u toku. Raspisivanju konkursa prethodilo je polaganje ispita za javne izvršitelje. Organizovana su tri ispitna roka (1. marta, 22. aprila i 30. septembra 2013. godine) na kojima je ispit položilo ukupno 6 kandidata", piše u odgovorima Ministarstva pravde "Vijestima".

Oni navode da očekuju da prva imenovanja javnih izvršitelja do kraja ove godine.

Ministarstvo će, kako je nezvanično pojašnjeno "Vijestima", sačekati da se na oglas javi makar deset kandidata nakon čega će početi sa prvim imenovanjima.

“Očigledan je mali odziv kandidata. Teško je sada govoriti šta je razlog tome, ali sačekaćemo još prijava. Zbog svega toga će biti prolongiran rok za početak primjene Zakona o javnim izvršiteljima”, rečeno je "Vijestima".

Ministarstvo pravde traži deset sudskih izvršitelja koji će naplaćivati pravosnažne presude na području Pođgorice, dok se četiri izvršitelja traže za Nikšić.

Konkurs je raspisan za po dva sudska izvršitelja u Baru, Herceg Novom, Beranama i Plavu, dok su za Bijelo Polje i Kolašin predviđena tri mjesta.

Za područje Osnovnog suda u Danilovgradu predviđeno je jedno mjesto javnog izvršitelja, dok će u Kotoru raditi dva izvršitelja, a jedan u Budvi.

Po jedan sudski izvršitelj traži se za okončanje pravosnažnih odluka za sudove na području Pljevalja, Žabljaka, Rožaja, Ulcinja i Cetinja.

Posao oko obuke, polaganja ispita i konkursa za sudske izvršitelje trebalo je, da po odredbama Zakona o javnim izvršiteljima, bude završen još prošle godine. U Ministarstvu pravde “Vijestima” nikada nije pojašnjeno zbog čega se toliko kasnilo.

Javni izvršitelji, koji polože zakletvu, biće dužni da za dva mjeseca dostave dokaz da imaju svoju kancelariju, zaključen ugovor o osiguranju, da su otvorili posebne račune kod banke ali i da su deponovali potpis i pečat za obavljanje te djelatnosti.

"Vijestima" je saopšteno da se u prvim danima rada sudskih izvršitelja očekuje da od sudova prvo dobiju pravosnažne predmete u kojima građani godinama duguju za plaćanje komunalnih usluga ali i računa za mobilne operatere, fiksnu telefoniju...

Bonus video: