Da li je Hirst mecena i menadžer Benksija?

Stoji li iza fenomena Beksi jedan od najbogatijih savremenih umjetnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2013. 11:25h

Iako se prije nekoliko godina činilo da su na suprotnim krajevima svijeta umjetnosti, svojevrsni antipodi, sve češće pojavljuju se glasine da su jedan od najbogatijih umjetnika na svijetu Demijan Hirst i svjetski poznati ulični umjetnik, zagonetni Benksi poslovni partneri.

Godine 2006. činilo se kao da su ulični umjetnik i aktivista Benksi i jedan od najbogatijih savremenih umjetnika Demijan Hirst na potpuno suprotnim stranama.

Hirst je postao svojevrsni brend, umjetnički fenomen kome je prodajna izložba vlastitih djela osigurala zaradu od oko 140 miliona eura i lansirala ga među najbogatije umjetnike svijeta.

S druge strane, Benski je bio anonimni ulični umjetnik vjeran društveno angažovanim porukama i zapravo poznat po tome što je želio da ostane nepoznat. Uprkos razlikama, Benski je pristao da učestvuje na Hirstovoj izložbi u Serpentinskoj galeriji u Londonu 2006.

Demijan Hirst

"Uvijek sam vjerovao da je veliki. Ulice su dosadne… svako ko poput Benksija zabavlja i tretira ljude kao da su ljudi, a ne konzumenti, je brilijantan”, rekao je Hirst.

Upravo je taj početak pokrenuo glasine o Benksijevom stvarnom identitetu posebno među onima koji su skloni teoriji kako umjesto jednog popularnog grafitera postiji cijeli umjetnički kolektiv.

Postojanje grupe talentovanih umjetnika objasnilo bi Benksijeve grafite koji postoje širom svijeta, što bi prosječnoj osobi iz više aspekata bilo zahtjevno da ostvari, krenuvši od vremenskih barijera do finansija.

Betina Prentis, osnivačica i vlasnica “Prentice Art Communications”, smatra da je Hirst svojevrsni Benksijev mecena i menadžer. Teoriju je razvila posmatrajući razvoj njihovog odnosa proteklih godina.

Ona je izdvojiila nekoliko primjera. Rad “Keep It Spotless” koji je Benksijeva obrada čuvenih Hirstovih tačkica, na aukciji u “Sotheby'su” prodat je za oko 1,3 miliona eura, što je ujedno najskuplje njegovo djelo.

Godine 2009. na izložbi u Muzeju “Bristol”, Benksi je izložio još jedno originalno Hirstovo djelo preko kojeg je naslikao svog čuvenog pacova.

"Pojavile su se glasine da Hirst finansira Benksija, koji se zauzvrat veže za njegov rad koristeći njegova djela u svojim radovima, što mu inače nije praksa s drugim umjetnicima", objašnjava Prentis za Thedailybeast.com.

Ona je dodala da je teško povjerovati da su posljednje Benksijeve akcije, poput njegovog jednomjesečnog boravka u Njujorku, finansijski lako izvodljive.

Primjer koji bi mogao nagovijestiti da je riječ o čitavom timu, izuzev njegovih bespekornih murala koji su nicali svakodnevno na raznim lokacijama Njujorka, jesu i umjetničke akcije poput nedavnog prevoženja plišanih igračaka u mesarskom kamionu.

Jedan od dokaza da iza fenomena Benksi stoji neko uticajan, a vjerovatno i čitav tim ljudi, jeste i činjenica da je uprkos svjetskoj slavi i dalje ostao skrivenog identiteta, smatra njujorški ulični umjetnik Džejms Top, jedan od pionira strit scene.

Bonus video: